Πώς Μπορούμε να Εκπαιδευόμαστε και να Αναπτυσσόμαστε Αποτελεσματικά;
Πριν λίγο καιρό είχα γράψει ένα άρθρο με τίτλο “13 Λόγοι Γιατί οι Άνθρωποι δεν Μαθαίνουν και δεν Αναπτύσσονται” και πραγματικά μου έκανε φοβερή εντύπωση η ανταπόκριση του κόσμου. Είχε γίνει viral! Αυτό σημαίνει ότι τελικά, πολλοί είναι εκείνοι που έχουν θέμα με τη μη θέλησή τους να μαθαίνουν και να εξελίσσονται. Κι αυτό είναι καλό. Η συνειδητοποίηση του προβλήματος είναι το πρώτο και σημαντικό βήμα για τη λύση του!
Οι απαιτήσεις των Ινστιτούτων που παρέχουν πιστοποιήσεις
Όταν έγραφα εκείνο το άρθρο, σκεφτόμουν πολύ έντονα τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσω προκειμένου να διατηρήσω την πιστοποίηση PMP που κατέχω ως project manager. Είμαι υποχρεωμένη, ανά τρία (3) χρόνια, να συλλέγω 60 Professional Development Units-PDUs, ώστε να αποδεικνύω ότι είμαι σχετική με το πεδίο του Project Management και ότι είμαι updated ως επαγγελματίας. Μέχρι το 2015, σημαντικό ρόλο στη συλλογή αυτών των PDUs έπαιζε η συμμετοχή μου σε project. Το να δουλεύω δηλαδή ως project manager. Όμως, από το 2015 και μετά τα πράγματα άλλαξαν. Αυτό που μας λέει το Project Management Institute-PMI είναι ότι στη σημερινή εποχή που συντελείται η 4η Βιομηχανική Επανάσταση, στη digital εποχή δηλαδή, στην εποχή του mobile, του cloud, των big data, των social media. Αυτή την εποχή της ταχύτητας και της γρήγορης αλλαγής, όπου υφίσταται η απαίτηση για αειφορία, για να μπορεί να είναι κάποιος σχετικός και να συμβάλλει αποφασιστικά στην ανάπτυξη της επιχείρησης με την οποία συνεργάζεται, εκτός από την ύπαρξη ικανοτήτων σε επίπεδο project management, απαιτείται και η ύπαρξη ικανοτήτων σε επίπεδο Επιχειρησιακής Νοημοσύνης. Δηλαδή σε επίπεδο Ηγεσίας και Στρατηγικού και Επιχειρησιακού Management. Ικανότητες που μπορούν να υποστηρίξουν τους στρατηγικούς σκοπούς μιας επιχείρησης σε βάθος χρόνου. Και για να μαζέψω λοιπόν αυτά τα 60 PDUs, τον πιο σημαντικό ρόλο παίζει η συνεχής μου εκπαίδευση στα προαναφερόμενα γνωστικά αντικείμενα. Δηλαδή, αυτό που μου λέει το PMI είναι ότι πρέπει να γίνω ένας λάτρης της δια βίου μάθησης.
Μάθηση και προσωπική εξέλιξη στη σύγχρονη digital εποχή
Λόγω του ότι με ενδιαφέρει η προσωπική μου ανάπτυξη και εξέλιξη, αλλά και λόγω του ότι λειτουργώ και ως εκπαιδεύτρια ενηλίκων, προσπαθώ πάντα να ενημερώνομαι για τις τελευταίες εξελίξεις αλλά και τις τάσεις που επικρατούν στο πεδίο του HR-Human Resources, στο πεδίο της διαχείρισης του Ανθρώπινου Δυναμικού των επιχειρήσεων και όχι μόνο. Έτσι λοιπόν, πρόσφατα, έπεσε στα χέρια μου μία μελέτη της Deloitte με τίτλο “Rewriting the rules for the digital age. 2017 Deloitte Global Human Capital Trends”, η οποία αναφέρεται σε 10 τάσεις που διαμορφώνουν το τοπίο του HR. Η έρευνα, στην οποία στηρίζεται αυτή η μελέτη, διεξήχθη σε 10.000 εταιρείες σε 40 χώρες σε όλο τον κόσμο. Αποφάσισα να σας παρουσιάσω κάποιες από αυτές τις τάσεις, τις οποίες ξεχώρισα, διότι πιστεύω ότι συμβάλλουν τα μέγιστα στο να υπερπηδηθούν πολλά από τα εμπόδια που μας βάζουν τρικλοποδιές στην προσπάθειά μας να αναπτυχθούμε, να μάθουμε, να εξελιχθούμε.
Αυτό που πιστεύω είναι ότι ένας άνθρωπος, αν θέλει να μάθει, θα βρει τον τρόπο. Όμως, έχω συναντήσει πολλούς ανθρώπους που παραμένουν στη μετριότητα, ενώ, ένα μικρό σκούντημα π.χ. από την εταιρεία στην οποία εργάζονται, που μπορεί να έχει την μορφή μιας e-learning gamified εμπειρίας εκπαίδευσης, θα τους βοηθούσε να ξεφύγουν από την παγίδα της στασιμότητας. Άρα, αυτό που πιστεύω είναι ότι, τα “εργαλεία” που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για την προσωπική μας εξέλιξη και ανάπτυξη παίζουν σημαντικό ρόλο και αυτό θα πρέπει να γίνει κατανοητό από πολλούς entrepreneurs, αν θέλουν πραγματικά οι επιχειρήσεις τους να είναι βιώσιμες. Αν θέλουν πραγματικά να κάνουν τη διαφορά, να παράγουν αληθινή αξία για τον κόσμο και για αυτό το διαστημόπλοιο που μας κουβαλάει και λέγεται Γη.
Το να σας παρουσιάσω “ξερά” τις τάσεις που ξεχώρισα, δεν πιστεύω ότι είναι αποτελεσματικό. Πάντα, η χρήση μελετών περίπτωσης λειτουργεί επιτυχώς στη μαθησιακή διαδικασία, κυρίως σε επίπεδο κατανόησης. Γι’ αυτό, θα χρησιμοποιήσω ένα “εργαλείο”, με το οποίο γνωρίστηκα επίσης πρόσφατα, στο πλαίσιο μιας συνεργασίας μου για ένα συνέδριο HR με την εταιρεία FlexLearn. Η εταιρεία αυτή λοιπόν έχει αναπτύξει μία SaaS (Software as a Service) πλατφόρμα η οποία υποστηρίζει δράσεις επιλογής, εκπαίδευσης, αξιολόγησης και πιστοποίησης προσωπικού και παράλληλα συμβάλλει στην αποτελεσματική επικοινωνία και δικτύωση των ανθρώπων εντός της επιχείρησης που εργάζονται. Το FlexLearn App δημιουργήθηκε όχι μόνο για να απαντήσει στις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής με χρήση της προηγμένης τεχνολογίας αλλά και γιατί στοιχεία εταιρειών όπως η IBM και η Cisco, μας δείχνουν ότι το e-learning μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση της αποδοτικότητας και παραγωγικότητας των ανθρώπων που απαρτίζουν μία επιχείρηση, αλλά και στη μείωση του κόστους εκπαίδευσής τους, ιδίως αν η επιχείρηση ακολουθεί επαναλαμβανόμενες διαδικασίες για την εκπαίδευση νέων υπαλλήλων ή αν το ανθρώπινο δυναμικό της αναγκάζεται να ταξιδεύει συχνά, προκειμένου να εκπαιδευτεί όπως πρέπει.
Οι τάσεις για το 2017 αλλά και για το μέλλον στο HR
Στη συνέχεια, σας παραθέτω αυτές τις τάσεις που ξεχώρισα χρησιμοποιώντας το FlexLearn App ως case και, που όπως προείπα, μπορούν να μας βοηθήσουν να ξεφύγουμε από την παγίδα της μετριότητας.
1η Τάση: Careers and learning. Real time, all the time
Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να αντικαταστήσουν τα παραδοσιακά συστήματα εκπαίδευσης με νέες τεχνολογίες για εύκολη δημιουργία και διαχείριση περιεχομένου, αλλά και για χρήση σε κινητές συσκευές για γρήγορη και εύκολη πρόσβαση κάθε στιγμή από οπουδήποτε. 45% των στελεχών των εταιρειών πιστεύουν ότι οι νέες τεχνολογίες στο Learning & Development (L&D) είναι καταλύτες θετικής αλλαγή. Όμως, η ικανότητα των εταιρειών να ανταποκριθούν στις ανάγκες για συνεχή εκπαίδευση και ανάπτυξη του προσωπικού τους έχει μειωθεί σε σχέση με πέρυσι κατά 5%.
SaaS πλατφόρμες, όπως το FlexLearn, μπορούν να δώσουν απάντηση σ’ αυτήν την τάση γιατί είναι βολικές. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν μέσα από κινητές συσκευές και ο χρήστης να έχει πρόσβαση όποτε θέλει απ’ όπου θέλει. Μπορεί να γνωρίζει με οπτικοποιήμενο τρόπο τους μαθησιακούς στόχους του, να έχει πρόσβαση στο εκπαιδευτικό υλικό και να λαμβάνει άμεσο feedback για την πρόοδό του στο ταξίδι της μάθησης. Μπορεί να μαθαίνει μέσα από multimedia εκπαιδευτικό υλικό (εικόνα, ήχος, video) και να εκπαιδεύεται σε διάφορα γνωστικά πεδία. Τέτοιες εφαρμογές δίνουν τη δυνατότητα δημιουργίας εξατομικευμένων πιστοποιήσεων με βάση συγκεκριμένα skills sets, ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε εταιρείας και το πεδίο στο οποίο δραστηριοποιείται. Τέλος, η εμπειρία εκπαίδευσης ενισχύεται και από τη δυνατότητα άμεσης επικοινωνίας και άρα συνεργασίας του εκπαιδευόμενου τόσο με τους άλλους εκπαιδευόμενους όσο και με τους υπεύθυνους της εκπαίδευσής του. Και όλα αυτά εύκολα και γρήγορα, σε ένα περιβάλλον εργασίας οικείο στο χρήστη (όλοι ξέρουμε να στέλνουμε μηνύματα μέσα από ένα κινητό!)
2η Τάση: Talent acquisition. Enter the cognitive recruiter
Οι επιχειρήσεις, αν θέλουν πραγματικά να είναι βιώσιμες, αειφορικές και σχετικές θα πρέπει να μπορούν να αποκτούν και να διατηρούν “ταλέντα.” Ανθρώπους που καταρχήν ταιριάζουν με το “Γιατί” της επιχείρησης και έχουν τόσο τα soft όσο και τα hard skills, τα human skills δηλαδή, απαραίτητα για την επιτυχία των projects και των λειτουργιών τους. Το 83% των στελεχών πιστεύουν ότι η απόκτηση ταλέντων είναι πολύ σημαντική για την πορεία μιας επιχείρησης. Και το πρόβλημα είναι ότι υπάρχει μεγάλο talent gap στην αγορά εργασίας. Άρα, οι εταιρείες αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα στην εξεύρεση των “ιδανικών” ανθρώπων.
SaaS πλατφόρμες, όπως το FlexLearn, δίνουν τη δυνατότητα να οργανωθεί η διαδικασία επιλογής “ταλέντων”/προσωπικού με αποτέλεσμα να μειωθεί ο χρόνος του screening των ατόμων που αιτούνται για μία θέση, αλλά και να επιλέγονται οι ιδανικοί υποψήφιοι. Κι αυτό μπορεί να γίνεται είτε μέσα από συγκεκριμένα τεστ γνώσεων που διεξάγονται online με χρήση διαφορετικών τύπων ασκήσεων αξιολόγησης, είτε με χρήση video games, χωρίς να απαιτείται καταρχήν, η face to face επικοινωνία των υπεύθυνων προσλήψεων με τους δυνητικούς εργαζόμενους.
3η Τάση: The employee experience. Culture, engagement, and beyond
Ο σχεδιασμός εμπειρίας με ολιστικό τρόπο για τους εργαζόμενους μίας εταιρείας, για τους εσωτερικούς πελάτες μιας επιχείρησης, όπως μου αρέσει να τους λέω, είναι πλέον must. Οι εταιρείες ξοδεύουν πολλά χρήματα για να αναπτύξουν μία δυνατή στρατηγική του brand τους, μέσα από την οποία θα προσφέρουν αξέχαστες εμπειρίες στους εξωτερικούς πελάτες τους και δεν νοιάζονται για το ανθρώπινο δυναμικό τους, που χωρίς αυτό δεν θα υπήρχαν. Το 80% των στελεχών κρίνουν το σχεδιασμό εμπειρίας για τους εργαζόμενους ως πολύ σημαντικό, αλλά μόνο το 22% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι τα καταφέρνουν. Το 59% των εταιρειών δηλώνουν ότι δεν είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν αυτή την πρόκληση. Μέσα από μία καλά σχεδιασμένη εμπειρία μόνο μπορεί να αναπτυχθεί μία ισχυρή κουλτούρα, βασισμένη σε κοινές αξίες των ανθρώπων που υπάρχουν μέσα σε μία επιχείρηση και η οποία θα βγάζει προς τα έξω ένα δυνατό brand. Γιατί, ό,τι είναι οι εταιρείες στο εσωτερικό τους, είναι αυτό που βγάζουν και στον κόσμο. Δεν μπορούν πλέον να κρυφτούν.
SaaS πλατφόρμες σαν το FlexLearn, μπορούν να προσφέρουν πολλά στο σχεδιασμό εμπειρίας για το ανθρώπινο δυναμικό κάθε επιχείρησης κι έτσι να προσφέρουν τελικά δουλειές με νόημα, στις οποίες οι εργαζόμενοι/συνεργάτες παραμένουν δεσμευμένοι, γιατί πολύ απλά εκφράζονται και αναπτύσσονται μέσα απ’ αυτές. Και πώς το κάνουν; Χρησιμοποιώντας το Gamification, την Παιχνιδοποίηση σε συνδυασμό με το Design Thinking. Χρησιμοποιώντας δηλαδή φρέσκιες ιδέες, μέσα από τις οποίες δημιουργούνται είτε video games, είτε εφαρμογές με στοιχεία από video games, που μπορούν να προσφέρουν εμπειρίες μάθησης για ένα νέο προϊόν/υπηρεσία, για τις αξίες της εταιρείας, για πιο strict γνωστικά αντικείμενα, μέσω των τεσσάρων διαφορετικών ειδών fun.
4η & 5η Τάση: Performance management. Play a winning hand & People Analytics. Recalculating the root
Αυτές τις δύο τάσεις τις τοποθετώ μαζί γιατί τα analytics συνδέονται ευθέως με το management της απόδοσης και της αποτελεσματικότητας. Η έρευνα της Deloitte έδειξε ότι το 90% των εταιρειών που επανασχεδίασαν τον τρόπο διαχείρισης της απόδοσης παρατήρησαν αύξηση της δέσμευσης του προσωπικού τους, ενώ το 96% δήλωσε ότι οι διαδικασίες έγιναν πιο εύκολες και το 70% παρατήρησε ότι η επικοινωνία μεταξύ του προσωπικού έγινε πιο αποτελεσματική.
Το λάθος που κάνουν πολλές επιχειρήσεις, ακόμα κι αν εκπαιδεύουν και υποστηρίζουν την εξέλιξη των ανθρώπων τους (που δυστυχώς στην Ελλάδα είναι ελάχιστες), είναι ότι δεν μετρούν και άρα δεν αξιολογούν τα αποτελέσματα αυτών των projects. Κι εδώ έρχονται οι SaaS πλατφόρμες, όπως το FlexLearn, οι οποίες δίνουν τη δυνατότητα στα στελέχη των εταιρειών αλλά και σε όποιον είναι υπεύθυνος για τα προγράμματα ανάπτυξης και εξέλιξης των εργαζομένων, να γνωρίζουν, ανά πάσα ώρα και στιγμή, το συνολικό αριθμό εκπαιδευόμενων, την πρόοδό τους με βάση τα αποτελέσματα των εξετάσεων στις οποίες μπορεί να υποβάλλονται, καθώς και να έχουν στα χέρια τους στατιστικά στοιχεία σχετικά με το χρόνο παραμονής των εκπαιδευόμενων online και άρα για τη δέσμευσή τους. Κι αυτά είναι μόνο λίγες μορφές reports από τις πολλές που μπορούν να προσφέρουν.
Παράλληλα, ο εκπαιδευόμενος, μπορεί να επισκέπτεται το προφίλ του, να το εξατομικεύει και να λαμβάνει εκείνη την ανατροφοδότηση που θέλει και χρειάζεται. Στο προφίλ του βρίσκονται όλα τα στατιστικά στοιχεία που αφορούν τόσο τη διαδικασία της πρόσληψής του όσο και την αποτελεσματικότητά του στις επί μέρους εκπαιδεύσεις που έχει συμμετάσχει. Επίσης μπορεί να ενημερωθεί για τις επόμενες εκπαιδεύσεις του, για τα surveys και τα events στα οποία μπορεί ή και πρέπει να λάβει μέρος και να είναι συνέχεια συνδεδεμένος με όλες τις εξελίξεις της επιχείρησης στην οποία εργάζεται μέσα από newsfeed.
Συμπεράσματα
Όποιος παρακολουθεί τις εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο, μπορεί να καταλάβει ότι αν θέλουν οι επιχειρήσεις να συνεχίσουν να υπάρχουν και να μην είναι βαρετές, θα πρέπει να μετατραπούν σε flexible digital learning organizations. Σε οργανισμούς δηλαδή που σέβονται και εκτιμούν τους ανθρώπους τους, που απλοποιούν τις διαδικασίες τους έχοντας σύμμαχό τους την προηγμένη τεχνολογία, που παράγουν αξία για όλους μέσα από την προσφορά πολλών ευκαιριών για προσωπική ανάπτυξη και εξέλιξη, με εύκολο, γρήγορο και βολικό τρόπο.
Όλοι εμείς, αν θέλουμε να είμαστε σχετικοί, να είμαστε παραγωγικά και αποτελεσματικά δημιουργικοί και να συμμετέχουμε στο στήσιμο επαναστατικών επιχειρήσεων που δεν στοχεύουν στο οικονομικό κέρδος αλλά στο να είναι “τέλειες” σε ό,τι κάνουν προκειμένου να συμβάλλουν στη θετική αλλαγή που τόσο ανάγκη έχει η Ανθρωπότητα, θα πρέπει να είμαστε “ανοικτοί” στο καινούργιο και θα πρέπει οπωσδήποτε να αναπτύξουμε, εκτός από τη Συναισθηματική μας Νοημοσύνη και την Ψηφιακή μας Νοημοσύνη.
Άρα λοιπόν…
Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να αναπτυσσόμαστε και να εξελισσόμαστε συνέχεια!
Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να γίνουμε λάτρεις του lifelong learning!
Κι ας μην ξεχνάμε και τι είπε ο Albert Einstein:
“Genius is 1% talent and 99% percent hard work…”
Δήμητρα Ζερβάκη, EMBA, PMP, TTT