Τα 4 Είδη Του Fun
Δεν υπάρχει περίπτωση να μην αναφερθώ στο θέμα «Fun» κατά τη διάρκεια των ομιλιών μου, των workshops που υλοποιώ αλλά και των συνεργασιών που έχω σε επίπεδο business coaching ή/και executive coaching.
Ο λόγος; Γιατί πολύ απλά πάντα, κατά τη διάρκεια των επαγγελματικών δραστηριοτήτων μου περνάω καλά, διασκεδάζω, ψυχαγωγούμαι, και αυτό είναι ένα από τα βασικά μυστικά της προσωπικής ικανοποίησης, της «επιτυχίας». Προτρέπω λοιπόν τους ανθρώπους, σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής τους να έχουν fun. Άλλωστε το ζητούμενο όλων μας δεν είναι να νιώθουμε καλά, να περνάμε καλά;
Τι σημαίνει «Fun»
Κατά 99% χρησιμοποιώ τη λέξη «fun» και όχι την ελληνική «διασκέδαση» που θεωρείται η πιο συνήθης μετάφρασή της. Μάλιστα κάποιοι με κατηγορούν γιατί δεν χρησιμοποιώ τον ελληνικό όρο. Θα σας εξηγήσω αμέσως το γιατί.
Η λέξη «διασκέδαση» είναι λίγο παρεξηγημένη. Συνήθως τη διασκέδαση τη συνδέουμε με «ανάλαφρες» καταστάσεις. Καταστάσεις που δεν μας πιέζουν, που μας χαλαρώνουν. Ένας ορισμός της «διασκέδασης» που δίνει το ελληνικό website lexigram.gr είναι: «το να έρχεται κανείς σε ευθυμία από κάτι ευχάριστο ή αστείο.» Ο Μπαμπινιώτης την ορίζει ως «μία κατάσταση ευθυμίας, ευχάριστης διάθεσης, από συγκεκριμένη αιτία ή υπό συγκεκριμένες συνθήκες». Πολλές φορές αντικαθιστούμε τη λέξη «διασκέδαση» με τη λέξη «ψυχαγωγία» που όμως δεν σημαίνει ακριβώς το ίδιο. Η ψυχαγωγία αφορά την ικανοποίηση της ψυχής μέσα από ποικίλες δραστηριότητες όπως χορός, μουσική, αθλητισμός κ.ά. Ενώ και η λέξη «τέρψη» μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μετάφραση της αγγλικής λέξης «fun» που ορίζεται ως η έντονη ευχαρίστηση από την ικανοποίηση ανάγκης ή επιθυμίας.
Έτσι με μία λέξη, «fun», αποδίδω όλους τους προαναφερόμενους ελληνικούς όρους… «διασκέδαση», «ψυχαγωγία», «τέρψη».
Τα τέσσερα (4) είδη Fun
Κατανοούμε λοιπόν ότι η λέξη «fun» δεν είναι μονοδιάστατη. Είναι τουλάχιστον τρισδιάστατη, σύμφωνα με την ελληνική μετάφρασή της. Πριν λίγα χρόνια, της αποδόθηκαν τέσσερις (4) διαστάσεις μέσα από μία έρευνα που διεξήγαγε η Nicole Lazzaro, ιδρύτρια και πρόεδρος της εταιρείας XEODesign Inc., η οποία έχει περισσότερα από 20 χρόνια εμπειρία στο σχεδιασμό των video games και στο σχεδιασμό της εμπειρίας που παρέχεται στο χρήστη.
Διεξήγαγε λοιπόν μία έρευνα η οποία είχε ως βασικό ερωτηματικό το «Γιατί παίζουμε παιχνίδια» με στόχο να σχεδιάσει video games τα οποία προσφέρουν περισσότερο συναίσθημα στους χρήστες. Κατά την έρευνα αυτή ανακάλυψε ότι οι παίκτες των παιχνιδιών νιώθουν περισσότερα από τριάντα (30) συναισθήματα λόγω του παιχνιδιού αυτού καθ’ αυτού και όχι της ιστορίας του ή των τεχνικών χαρακτηριστικών του, τα οποία είναι εμφανή στις εκφράσεις τους, στη γλώσσα του σώματός τους και στα σχόλια που κάνουν όταν παίζουν. Αυτό δηλαδή που προκαλεί το συναίσθημα των ανθρώπων είναι το ότι παίζουν και όχι το τι παίζουν.
Κατέληξε στα Τέσσερα (4) Είδη Fun, τα οποία είναι:
- Hard Fun-Δύσκολη Διασκέδαση
- Easy Fun-Εύκολη Διασκέδαση
- People Fun-Ανθρώπινη Διασκέδαση
- Serious Fun-Σοβαρή Διασκέδαση
Τα πολύ καλά video games, τα οποία προσφέρουν μία καταπληκτική εμπειρία στο χρήστη είναι αυτά τα οποία βασίζονται σε τουλάχιστον τρία (3) από τα τέσσερα (4) προαναφερόμενα είδη του fun.
Η απάντηση στο βασικό ερώτημα της έρευνα που ήταν «Γιατί παίζουμε video games» ήταν ότι παίζουμε για να αλλάξουμε ή/και να δομήσουμε με έναν διαφορετικό τρόπο τις εσωτερικές μας εμπειρίες. Παίζουμε κυρίως γιατί θέλουμε να γεμίσουμε το μυαλό μας με σκέψεις και να νιώσουμε συναισθήματα τα οποία δεν σχετίζονται ούτε με τη δουλειά μας (ειδικά όταν δεν μας αρέσει), ούτε με το σχολείο (στην περίπτωση των παιδιών). Μπορεί να παίζουμε γιατί μας αρέσει η πρόκληση και θεωρούμε ότι ένα καλό video game είναι μία ευκαιρία να τεστάρουμε τις ικανότητές μας. Παίζουμε γιατί θέλουμε να ζήσουμε εικονικές καταστάσεις που δεν μπορούμε να τις ζήσουμε στην πραγματική μας ζωή, όπως το να οδηγήσουμε μία μηχανή ή να πετάξουμε ένα αεροπλάνο. Τέλος, παίζουμε video games γιατί αισθανόμαστε ότι κάνουμε ένα είδος ψυχοθεραπείας, νιώθουμε να χαλαρώνουμε και μας δίδεται η ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή με άλλους ανθρώπους διαδικτυακά (και όχι μόνο).
Το συμπέρασμα
Από τα video games έχουμε να μάθουμε πολλά. Είμαι ένας άνθρωπος που παίζει video games. Μία εφαρμογή των αρχών και τεχνικών δημιουργίας video games αποτελεί το Gamification-Παιχνιδοποίηση. Πρόκειται για τη χρήση στοιχείων παιχνιδιού σε καταστάσεις μη παιχνιδιού με στόχο οι άνθρωποι να παρακινούνται εσωτερικά να κάνουν πράγματα, να δεσμεύονται σε διαδικασίες που σε άλλη περίπτωση δεν θα συνέβαινε κάτι τέτοιο.
Το να διασκεδάζουμε, να ψυχαγωγούμαστε μέσα από τη δουλειά μας είναι σημαντικό και είναι το βασικό ζητούμενο. Και δεν χρειάζεται να σπάμε πλάκα ή απλά να χαμογελούμε. Μπορεί να βιώνουμε τη δύσκολη διασκέδαση ή τη σοβαρή διασκέδαση ή να βιώνουμε την εύκολη διασκέδαση ή/και την ανθρώπινη διασκέδαση ή ένα μείγμα όλων των προαναφερόμενων.
Η ζωή μας και κάθε έκφανση αυτής είναι πολυδιάστατη και έτσι πρέπει να τη βλέπουμε! Η ισορροπία μας προκύπτει μέσα από την αλληλεπίδραση και την ενοποίηση όλων των ειδών fun και αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε και να το αποζητούμε σε κάθε μας δραστηριότητα. Έτσι θα νιώθουμε πιο ολοκληρωμένοι!
Δήμητρα Ζερβάκη, EMBA, PMP, TTT
Πηγή:
Nicole Lazzaro, 2006. Why We Play Games: Four Keys to More Emotion Without Story. Xeodesign White Paper.
Photo credit: Altweibersommer via Foter.com / CC BY-NC-SA