Ο Συνειδητός Αειφορικός Καταναλωτής
Μιλάμε για branding και λέμε ότι το θεμέλιο του branding είναι η πρόταση αξίας… τι προσφέρουμε στην πραγματικότητα στους πελάτες μας. Τι πρόβλημα τους λύνουμε ή/και τι κερδίζουν αγοράζοντας το προϊόν/υπηρεσία μας.
Για να δημιουργήσουμε μία «δυνατή» πρόταση αξίας θα πρέπει καταρχήν να βρούμε ποιοι είναι οι πελάτες μας. Αφού καταλήξουμε στο ή στα target group(s) πρέπει να μπούμε στη διαδικασία να περιγράψουμε αυτούς τους ανθρώπους, να αναφερθούμε στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, στον τρόπο ζωής τους, στις αξίες τους και στις πεποιθήσεις τους, στο πώς σκέφτονται και πράττουν στην καθημερινή τους ζωή.
Κατά τη διαδικασία αυτή συνήθως προκύπτει μία νέα τμηματοποίησή τους που αφορά τη συμπεριφορά τους ως καταναλωτές, το πώς δηλαδή αγοράζουν αυτοί οι άνθρωποι, ποια είναι τα κίνητρά τους.
Οι Παραδοσιακοί Τύποι Καταναλωτή
Η παγιωμένη αντίληψη περί καταναλωτών αναφέρεται στην ύπαρξη δύο (2) τύπων:
- Του καταναλωτή που νοιάζεται για το προϊόν-product buyer, για την ποιότητά του δηλαδή και για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του
- Του καταναλωτή που νοιάζεται για την τιμή-price buyer, που αγοράζει ένα προϊόν γιατί είναι φθηνό, που είναι διατεθειμένος να θυσιάζει την ποιότητα για την τιμή.
Ο Σύγχρονος Τύπος Καταναλωτή
Τα τελευταία χρόνια ακούγεται παντού η έκφραση «brand loyalty». Ακούγεται ότι για να κερδίσει μία επιχείρηση έναν πελάτη πρέπει να συνδεθεί συναισθηματικά μαζί του μέσω ενός μοναδικού brand story.
Αυτή η νέα πραγματικότητα γέννησε ένα νέο είδος καταναλωτή ο οποίος νοιάζεται για το brand–brand consumer, αναγνωρίζει την αξία ενός brand χωρίς όμως απαραίτητα να είναι πιστός σ’ αυτό. Μπορεί πολύ εύκολα να κάνει switch και να αγοράσει ένα ανταγωνιστικό προϊόν αν ένα άλλο brand του δίνει μία καλύτερη προσφορά.
Ο Συνειδητός Αειφορικός Καταναλωτής
Και φτάνουμε στο σήμερα αλλά και στο μέλλον. Διαβάζουμε παντού για την κλιματική αλλαγή, για την μόλυνση του πλανήτη μας, για την αύξηση του ρυθμού απώλειας της βιοποικιλότητας. Υπάρχουν πολλά επιστημονικά δεδομένα τα οποία κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι η Γη και η Ανθρωπότητα απειλείται με αφανισμό.
Στο πλαίσιο αυτό πολλές επιχειρήσεις μετασχηματίζονται σε «πράσινες». Ο λόγος; Γιατί μπορεί να πιστεύουν ότι θα κερδίσουν περισσότερα ενώ θα κάνουν και κάτι για το περιβάλλον.
Άλλες πάλι επιλέγουν την αειφορία ως τη μόνη οδό δραστηριοποίησής τους γιατί οι ιδρυτές τους σκέφτονται και υπάρχουν με ένα εναλλακτικό, πιο συνειδητό τρόπο.
Υπάρχει κι ένας ακόμα λόγος ο οποίος είναι κοινός και στις δύο προαναφερόμενες περιπτώσεις. Και αυτός είναι η ύπαρξη του Συνειδητού Αειφορικού Καταναλωτή-Conscious Consumer.
Αυτός ο καταναλωτής έχει συγκεκριμένες απαιτήσεις και προσδοκίες από τα προϊόντα/υπηρεσίες που επιλέγει να αγοράσει και κατ’ επέκταση από τις επιχείρησης που τα παράγουν.
Αν βρει μία εταιρεία που μπορεί να του προσφέρει προϊόντα που παράγονται αφήνοντας το μικρότερο δυνατό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, που παράγονται με σεβασμό στο περιβάλλον και στους συνανθρώπους του, τότε θα μείνει πιστός σ’ αυτή, θα επιλέγει πάντα αυτό το brand και μάλιστα θα λειτουργεί και ως πρεσβευτής αυτού διότι έτσι θα μιλάει για τον εαυτό του, για το ποιος είναι και σε τι αξίες πιστεύει μέσα από τo brand story της συγκεκριμένης επιχείρησης. Έτσι θα διαδίδει ένα μήνυμα αειφορίας σε όλο τον κόσμο.
Κι αυτός ο καταναλωτής είναι διατεθειμένος να πληρώσει ακόμα και περισσότερα χρήματα για την απόκτηση ενός περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά δίκαιου προϊόντος.
Σ’ αυτήν την κατηγορία των καταναλωτών απαντώνται άνθρωποι που ανήκουν στην «wiki-generation» η οποία ζητά διαφάνεια. Απαντώνται άνθρωποι που συμμετέχουν σε διάφορα κοινωνικά κινήματα τα οποία μάχονται για έναν καλύτερο κόσμο. Απαντώνται άνθρωποι που είναι χρήστες της σύγχρονης τεχνολογίας, του internet και των social media.
Αυτοί οι άνθρωποι λοιπόν δε διστάζουν και να δυσφημίσουν προϊόντα/υπηρεσίες που δεν συνάδουν με τα πιστεύω τους και τις αξίες τους αλλά και εταιρείες οι οποίες δεν είναι «ηθικές», δίκαιες και διαφανείς.
Το Μέλλον Βρίσκεται στο Συνειδητό Αειφορικό Καταναλωτή
Μελέτη που έλαβε χώρα στις ΗΠΑ στον τομέα της αγοράς των οπωρολαχανικών που ανέρχεται στο ύψος των 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων καταδεικνύει ότι το 25% αυτής της αγοράς επηρεάζεται άμεσα από τη συμπεριφορά των Συνειδητών Καταναλωτών.
Με άλλα λόγια… η δύναμη του Συνειδητού Αειφορικού Καταναλωτή είναι τεράστια και φυσικά ικανή να αλλάξει τα δεδομένα στις παγκόσμιες αγορές και βιομηχανίες.
Πολλοί κολοσσοί, όπως τράπεζες και πολυεθνικές εταιρείες, έχουν πληροφορηθεί και γνωρίζουν καλά για το νέο είδος του συνειδητού καταναλωτή και την αγοραστική του δύναμη και έτσι προσπαθούν μέσα από συγκεκριμένες στρατηγικές, κυρίως εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, να τον φέρουν κοντά τους ώστε να κερδίσουν περισσότερα. Αυτή η τακτική συνήθως δεν πετυχαίνει γιατί πρόκειται για μία μορφή χειραγώγησης. Και ο συνειδητός καταναλωτής το «μυρίζεται» και φεύγει μακριά.
Οι επιχειρήσεις, συμβατικές ή/και start-ups που:
- είναι ειλικρινείς
- οι ιδιοκτήτες τους λειτουργούν μ’ έναν εναλλακτικό και διαφανή τρόπο και νοιάζονται αληθινά να αλλάξει ο κόσμος μέσα από αειφορικά και βιώσιμα projects
- δείχνουν πραγματικό ενδιαφέρον για κάθε έναν πελάτη τους, για κάθε έναν συνεργάτη τους παρακινώντας τους παράλληλα να γίνουν μέρος ενός μεγαλύτερου σκοπού
είναι αυτές που θα έχουν μέλλον στη Συνειδητή Αειφορική Εποχή!
Και φυσικά όλοι εμείς ως καταναλωτές θα πρέπει να είμαστε συνεχώς συνειδητοί γιατί καθημερινά μέσω των προϊόντων που αγοράζουμε ψηφίζουμε για το μέλλον που θέλουμε να έχουμε. Ψηφίζουμε για το αν θέλουμε να υπάρχει μία «Διευρυμένη Επιχειρηματικότητα» που θα παράγει αξία για όλους ή αν θέλουμε να μας εξουσιάζει το 1% της παγκόσμιας ελίτ. Ας είμαστε πιο προσεκτικοί σε ποιους δίνουμε τη δύναμή μας!
Δήμητρα Ζερβάκη, ΕΜΒΑ, PMP, TTT
Πηγές:
http://www.imediaconnection.com/content/36453.asp#multiview
http://www.beyondthehedgecreative.com/4-different-types-consumers-market/
Photo credit: Will Lion / Foter / CC BY-NC-ND