Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τις Minimum Viable Businesses κατεβάστε το White Paper με τίτλο «The Minimum Viable Business-MVB/Η Ελάχιστη Βιώσιμη Επιχείρηση» το οποίο διατίθεται δωρεάν μέσω του link, όπου μπορείτε να βρείτε κι άλλα στοιχεία που αφορούν το στήσιμο μίας τέτοιας Επιχείρησης καθώς και παραδείγματα και μελέτες περίπτωσης που αποδεικνύουν ότι είναι εφικτό να δημιουργηθούν τέτοιες επιχειρήσεις και μάλιστα να κάνουν τη διαφορά στην αγορά.
Το έργο με τίτλο “Η Ελάχιστη Βιώσιμη Επιχείρηση-The Minimum Viable Business-MVB” από τον δημιουργό Dimitra Zervaki διατίθεται με την άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές .
Τι είναι η Ελάχιστη Βιώσιμη Επιχείρηση-The Minimum Viable Business-MVB;
Ο όρος «Minimum Viable Product-MVP»-«Ελάχιστο Βιώσιμο Προϊόν» έχει γίνει γνωστός από τον Eric Ries, συγγραφέα του «The Lean Startup» (ένα βιβλίο που θα πρότεινα ανεπιφύλακτα να διαβάσετε). Ο όρος αυτός ουσιαστικά αντιπροσωπεύει ένα mindset και όχι στρατηγική όπως λέγεται συχνά-πυκνά σε διάφορα posts. Αυτό το mindset, αυτός ο τρόπος ύπαρξης και δράσης αναφέρεται στη λογική της δημιουργίας «ημιτελών» προϊόντων, μη ιδανικών θα μπορούσε να πει κανείς, με χρήση των λιγότερων δυνατών πόρων, τα οποία τεστάρονται στην αγορά με στόχο να καταγραφούν οι αντιδράσεις των καταναλωτών. Έτσι η επιχείρηση είναι σε θέση στη συνέχεια να κάνει τις απαραίτητες αλλαγές ώστε να παράξει τελικά ένα προϊόν που καλύπτει πραγματικά τις ανάγκες των ανθρώπων. Ένα προϊόν που προσφέρει πραγματική αξία.
Το MVP είναι μία «μέθοδος» που παράγει καινοτομία με το χαμηλότερο δυνατό κόστος. Ουσιαστικά πρόκειται για μία προσέγγιση που εμείς οι project managers ονομάζουμε stage-gate ή phase-gate η οποία στηρίζεται απόλυτα στη δημιουργία πρωτοτύπων.
Πώς προέκυψε το Minimum Viable Business-MVB/Ελάχιστη Βιώσιμη Επιχείρηση
Στο πλαίσιο ενός business coaching εξηγούσα τι είναι MVP και τότε ο άνθρωπος που είχα απέναντί μου, ο πελάτης μου, μου είπε το εξής: «καλά τα λες εσύ, όμως ακόμα κι αυτή την προσέγγιση να ακολουθήσω πάλι χρειάζομαι αρκετά χρήματα για να υλοποιήσω την ιδέα μου. Κι εγώ δεν έχω φράγκο».
Εντελώς «αυθόρμητα» μου βγήκε να του πω: «μα εκτός από το MVP υπάρχει και το MVB-Minimum Viable Business/Ελάχιστη Βιώσιμη Επιχείρηση». Μόλις το ξεστόμισα έκανα λίγο πίσω αρχικά συνειδητοποιώντας ότι τέτοιος όρος δεν υφίσταται πουθενά επίσημα στη business βιβλιογραφία. Όμως μετά από λίγο ενθουσιάστηκα γιατί πραγματικά αυτό που χρειάζεται σήμερα ένας άνθρωπος που θέλει να επιχειρήσει είναι αυτό το νέο mindset. Το δε «αυθόρμητο» το έβαλα σε εισαγωγικά θέλοντας να τονίσω ότι ο όρος MVB δεν προέκυψε τυχαία. Ήταν προϊόν συνένωσης των dots μου, προϊόν ενοποίησης, το οποίο πολύ απλά εκφράστηκε εκείνη τη στιγμή λόγω του ότι ήταν ώριμο μέσα μου ενώ ταυτόχρονα οι συνθήκες ήταν τέτοιες που το επέτρεψαν να βγει.
Τι είναι Minimum Viable Business
Τι εννοώ όμως όταν αναφέρομαι στο MVB;
Ουσιαστικά πρόκειται για τη δημιουργία μικρών επιχειρήσεων-οι οποίες έχουν φυσικά κάθε δυνατότητα να γίνουν μεγάλες-με τα λιγότερα δυνατά χρήματα και οι οποίες μπορούν να είναι βιώσιμες, μπορούν να επιβιώσουν. Να έχουν δηλαδή έσοδα από τους πρώτους κιόλας μήνες λειτουργίας τους.
Η MVB δεν σημαίνει ότι αναπτύσσω μία επιχείρηση με μηδενικό αρχικό κεφάλαιο. Δεν αφορά το στήσιμο μιας επιχείρησης «τσάμπα»!!!!
Θα μπορούσε κάποιος να υποστηρίξει ότι δεν λέω και κάτι καινούργιο. Ότι, ειδικά εδώ στην Ελλάδα, αυτό το κάνουν οι άνθρωποι εδώ και πολλά χρόνια.
Όμως θα διαφωνήσω και στα δύο και η εξήγηση ακολουθεί.
Τα χαρακτηριστικά μίας MVB
Απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη μιας MVB είναι ο επιχειρηματίας να είναι συνειδητός και συνεχώς παρατηρητικός. Επίσης θα πρέπει να γνωρίζει και να χρησιμοποιεί αποτελεσματικά τα σύγχρονα εργαλεία δημιουργίας και ανάπτυξης μιας επιχείρησης.
- Το πρώτο κύριο χαρακτηριστικό της MVB είναι η «συνειδητότητα». Ο άνθρωπος που στήνει μία τέτοια επιχείρηση θα πρέπει να γνωρίζει πλήρως τους διαθέσιμους πόρους του. Και οι περισσότεροι άνθρωποι όταν ακούν τη λέξη «πόροι» το μυαλό τους πάει στα χρήματα. Όμως στο MVB τα χρήματα έρχονται τελευταία. Ο επιχειρηματίας θα πρέπει να επικεντρώνεται στις γνώσεις του, στα soft & hard skills του, στην εμπειρία του, στον πάγιο εξοπλισμό που ήδη διαθέτει, στο χρόνο που θέλει και μπορεί να διαθέσει και στο ανθρώπινο δυναμικό που μπορεί να έχει πρόσβαση. Αυτοί είναι οι βασικοί πόροι της MVB.
- Το δεύτερο χαρακτηριστικό της MVB είναι ότι ακολουθεί την agile προσέγγιση σε επίπεδο management. Αυτό σημαίνει ότι χρησιμοποιεί μεθόδους που στηρίζονται στην επανάληψη και στη σταδιακή εξέλιξη κατά την υλοποίηση των επί μέρους έργων και λειτουργιών της. Δηλαδή μέσω αυτής της προσέγγισης η επιχείρηση μπορεί να τμηματοποιεί τα έργα της και να παραδίδει σταδιακά κομμάτια αυτών. Αυτό της επιτρέπει να ανταποκρίνεται άμεσα στις αλλαγές κάνοντας γρήγορα τις απαραίτητες προσαρμογές ενώ παράλληλα μειώνει το κόστος υλοποίησης των έργων/λειτουργιών της.
- Το τρίτο χαρακτηριστικό της MVB είναι ότι στηρίζεται πλήρως στις καλές πρακτικές του «επιχειρείν». Ο ιδρυτής μιας τέτοιας επιχείρησης θα πρέπει απαραιτήτως να κάνει συνειδητή χρήση της Διαχείρισης Έργου, να αναπτύξει οπωσδήποτε ένα συγκεκριμένο Business Model, να είναι επικεντρωμένος στη δημιουργία ενός brand το οποίο στηρίζεται στη δική του προσωπική ιστορία και θα πρέπει να ξέρει να διαδίδει το προϊόν/υπηρεσία του σωστά και αποτελεσματικά. Να ξέρει δηλαδή από Idea Pitching.
- Το τέταρτο βασικό χαρακτηριστικό των ΜVBs είναι ότι λειτουργούν απόλυτα στο πλαίσιο H2H-Human to Human. Στηρίζονται απόλυτα στο Γιατί-Πώς-Τι του ιδρυτή τους και επιλέγουν ως target-group ανθρώπους με τους οποίους μοιράζονται το ίδιο «Γιατί».
- Το πέμπτο βασικό χαρακτηριστικό είναι ότι στηρίζονται στο πάθος του ανθρώπου που έχει μία ιδέα την οποία πιστεύει και για την οποία δε διστάζει να δουλέψει 24 ώρες το 24ωρο. Στηρίζονται στη «σκληρή» δουλειά.
- Το έκτο βασικό χαρακτηριστικό των MVBs αφορά τη λειτουργία τους σε ένα πλαίσιο, σε ένα νοητικό «περιβάλλον» όπου η οκνηρία, η μιζέρια και ο φόβος δεν υπάρχουν ούτε σαν λέξεις στο λεξιλόγιο ενός ανθρώπου που δημιουργεί μία τέτοια εταιρία αλλά ούτε στο mindset του. Αντίθετα η θέληση για αλλαγή και η θέληση για ανάληψη ρίσκου είναι διάχυτες σε κάθε έκφανση και φάση δημιουργίας και ανάπτυξης της MVB.
- Και το έβδομο και τελευταίο βασικό χαρακτηριστικό των MVBs είναι ότι δεν στηρίζουν την ύπαρξή τους στο «Δωρεάν» και στα Προγράμματα. Ναι, μπορεί και πρέπει να στηριχθεί πχ στην παροχή μιας δωρεάν πλατφόρμας φιλοξενίας ενός blog ή σε κάποια διαδικτυακά μαθήματα που μπορεί να παρακολουθήσει ο επιχειρηματίας για να μάθει κάποιες καλές business πρακτικές. Όμως μέχρι εκεί και μόνο στα πολύ αρχικά στάδια της σύλληψης και αρχικής υλοποίησης της ιδέας του. Το «Δωρεάν», από τη φύση του, δεν δίνει ολοκληρωμένες πληροφορίες και υπηρεσίες ειδικά σε επίπεδο business. Το να χτίσεις μία επιχείρηση απαιτεί μία σοβαρή στάση και αντιμετώπιση. Το να θέλεις να αποκομίσεις αξία μέσω της παροχής αξίας στην αγορά, στους πελάτες σου, προϋποθέτει ότι θα πρέπει κι εσύ ο ίδιος να επενδύσεις κάποια «αξία» σε όλο αυτό το εγχείρημα.
Τα περισσότερα από τα προαναφερόμενα χαρακτηριστικά δεν υφίστανται στις ελληνικές μικρές επιχειρήσεις. Αντιθέτως η προχειρότητα, η έλλειψη επιχειρηματικής πρακτικής και το σπουδαιότερο η θέληση για «αρπαχτή» χωρίς ίχνος αγάπης προς το αντικείμενο ενασχόλησης της επιχείρησης χαρακτηρίζουν το μεγαλύτερο τμήμα του ελληνικού επιχειρηματικού γίγνεσθαι.
Στο White Paper με τίτλο «The Minimum Viable Business-MVB/Η Ελάχιστη Βιώσιμη Επιχείρηση» το οποίο διατίθεται δωρεάν μέσω του link , μπορείτε να βρείτε κι άλλα στοιχεία που αφορούν το στήσιμο μίας τέτοιας Επιχείρησης καθώς και παραδείγματα και μελέτες περίπτωσης που αποδεικνύουν ότι είναι εφικτό να δημιουργηθούν τέτοιες επιχειρήσεις και μάλιστα να κάνουν τη διαφορά στην αγορά.
Γιατί να επιλέξω να στήσω μία MVB;
Στους καιρούς της αβεβαιότητας που ζούμε δεν χρειάζεται πραγματικά κάποιος, ακόμα κι αν έχει χρήματα, να προσπαθεί να υλοποιεί από την αρχή την πλήρη ιδέα του.
Όλοι θα πρέπει να ξεκινούν με το MVB και να προχωρούν με μικρά και σταθερά βήματα στην εξέλιξη της επιχείρησης. Οι απαιτήσεις των καταναλωτών αλλάζουν, το εξωτερικό περιβάλλον των επιχειρήσεων διαφοροποιείται συνεχώς.
Η MVB δίνει τη δυνατότητα στους επιχειρηματίες να προσαρμόζονται εύκολα και γρήγορα στις όποιες αλλαγές συμβαίνουν άμεσα, αποτελεσματικά κι αποδοτικά από την αρχή στησίματος της επιχείρησής τους. Τότε δηλαδή που είναι εντελώς critical να πάρουν τις σωστές αποφάσεις για να συνεχίσουν την υλοποίηση της ιδέας τους.
Η MVB είναι δυναμική! Και ό,τι είναι δυναμικό είναι και εξελίξιμο. Και η εξέλιξη που βασίζεται στην ποιοτική αλλαγή είναι αυτή που κρατάει ζωντανούς τους ανθρώπους και άρα και τις επιχειρήσεις.
Με άλλα λόγια…
Το στήσιμο μιας MVB είναι ένα project γεμάτο challenge, suspense & surprise! Όταν ξέρεις να το διαχειρίζεσαι σωστά χρησιμοποιώντας τα σύγχρονα business εργαλεία τότε δημιουργείς επιχειρηματικά μοντέλα και μοντέλα ζωής που «μιμούνται» τη Φύση. Κι αυτά δεν αποτυγχάνουν ποτέ!
Γι’ αυτό λοιπόν…
Βρείτε αυτό που αγαπάτε να κάνετε πραγματικά και μετά εφαρμόστε τη λογική, το πλαίσιο της MVB. Αρπάξτε την ευκαιρία να δημιουργήσετε τη δική σας βιώσιμη πραγματικότητα με βάση το δικό σας Vantage Angle. Αυτό είναι αληθινή καινοτομία και αυτό είναι που προσφέρει μία ζωή με νόημα!
Δήμητρα Ζερβάκη, ΕΜΒΑ, PMP, TTT