Μη Διστάζετε να Δείξετε στους Άλλους την Ανεπάρκειά τους
Δέχομαι συχνά ερωτήσεις σχετικά με το πώς πρέπει κάποιος να δίνει feedback στους συνεργάτες του όταν αυτοί δεν είναι αποτελεσματικοί. Και η απάντησή μου είναι ότι δεν υπάρχει σωστός και λάθος τρόπος. Μπορείς να πεις αυτό που θέλεις είτε με έμμεσο είτε με άμεσο τρόπο. Είτε ευθέως δηλαδή, είτε κάνοντας «κύκλους»… το γνωστό «ναι μεν αλλά». Πάντα πρέπει να ξέρεις καλά ποιον έχεις απέναντί σου, να τον ενσυναισθάνεσαι και να βλέπεις τι αντέχει και τι όχι. Φυσικά, υπάρχουν και εκείνες οι περιπτώσεις που ό,τι και να κάνεις, ό,τι τρόπο και να χρησιμοποιήσεις δεν υπάρχει λύση γιατί, πολύ απλά, το άτομο που έχεις απέναντί σου είναι ανεπίδεκτο μαθήσεως. Τότε απλά το απομακρύνεις ή απομακρύνεσαι.
Όμως, υπάρχουν και εκείνες οι περιπτώσεις που επιβάλλεται να δείξετε στους άλλους την ανεπάρκειά τους. Ειδικά όταν έχετε εξαντλήσει κάθε περιθώριο, όταν έχετε χρησιμοποιήσει κάθε «εργαλείο» του personal coaching και βλέπετε να μην υπάρχει αποτέλεσμα. Και ειδικά σε καταστάσεις που η δική σας ζωή γίνεται ιδιαίτερα δύσκολη από τη συμπεριφορά και τις πράξεις των αναποτελεσματικών συνεργατών σας ή/και όταν σας περνούν για χαζό! Τότε το οφείλετε στον εαυτό σας!
Συνήθως, όταν κάποιος συνεργάτης σας είναι ανεπαρκής και μόνο η παρουσία σας του το καθρεφτίζει. Όμως, επειδή εμείς οι άνθρωποι δεν είμαστε και τόσο πολύ συνειδητοί ή έχουμε μία εντύπωση για τον εαυτό μας που δεν ανταποκρίνεται πάντα στην πραγματικότητα, μπορεί ο συνεργάτης σας να έχει μπροστά του όλα τα δεδομένα όμως ουσιαστικά να μην τα βλέπει. Τότε είναι που πρέπει να πείτε τα πράγματα με το όνομά τους, έχοντας φυσικά επιχειρήματα. Και αυτό που έχω παρατηρήσει είναι ότι τις περισσότερες φορές υπάρχουν πολλά θετικά αποτελέσματα τα οποία είναι:
- Του δείχνετε ότι δεν τρώτε κουτόχορτο και ότι αντιλαμβάνεστε τι γίνεται. Έτσι δεν του επιτρέπετε να σας εκμεταλλεύεται.
- Τον βοηθάτε να αποκτήσει αυτεπίγνωση.
- Τον εκπαιδεύετε δίνοντάς του τη δυνατότητα να μάθει από τα λάθη του.
- Του παρέχετε ένα κίνητρο να εξελιχθεί, να αναπτυχθεί, να γίνει καλύτερος (αν δει τη θετική πλευρά των πραγμάτων και αν φυσικά το θέλει) και πιο ομαδικός παίκτης.
- Τον βοηθάτε να «γεμίσει» το κενό.
- Δείχνετε ότι σέβεστε τον εαυτό σας, την αξία σας και δεν σας υποτιμάτε και δείχνετε αυτόν το δρόμο τόσο στον ίδιο όσο και στους υπόλοιπους συνεργάτες σας.
- Του δίνετε μια ευκαιρία να διορθώσει τα κακώς κείμενα.
- Αποκαθιστάτε την αλήθεια.
- Συμβάλλετε στο ξεκαθάρισμα των χλωρών από τα ξερά.
- Βάζετε το δικό σας λιθαράκι στην ύπαρξη διαφάνειας. Τότε το παιχνίδι είναι fair για όλους γιατί ανοίγουν όλα τα χαρτιά πάνω στο τραπέζι. Και θετικό αποτέλεσμα προκύπτει μόνο όταν το παιχνίδι παίζεται επί ίσοις όροις.
- Συμβάλλετε αποφασιστικά στην επιτυχία των projects.
Μπορεί εκείνη τη στιγμή αυτός ο συνεργάτης σας να θυμώσει και να σας επιτεθεί. Όμως είναι δικό του το πρόβλημα και όχι δικό σας.
Όσοι δε από αυτούς τους ανεπαρκείς ανθρώπους έχουν ποιοτικό υπόβαθρο, γιατί υπάρχουν και εκείνοι που δεν έχουν, σίγουρα κάποια μέρα, έστω από μέσα τους, θα σας ευχαριστούν.
Η αλήθεια μπορεί να πονάει, αλλά δε βλάπτει κανέναν.
Ο πόνος είναι στιγμιαίος (όπως λέει και ο φίλος μου ο Σπύρος)!
Δήμητρα Ζερβάκη, ΕΜΒΑ, PMP, TTT