Η Κανοτομία στην Έκθεση Αγροδιατροφικών Προϊόντων SIAL
H Θέη Ζερβάκη, μία “headhunter” των πιο trendy και καινοτόμων αγροδιατροφικών προϊόντων, που ζει στο Seattle των ΗΠΑ αλλά δηλώνει πολίτης όλου του κόσμου μιας και ταξιδεύει συνεχώς σε κάθε σημείο του πλανήτη, μας στέλνει μία ανταπόκριση από την Παγκόσμια Έκθεση Αγροδιατροφικών Προϊόντων SIAL, που έλαβε χώρα στο Παρίσι από τις 16-20 Οκτωβρίου 2016.
Ενημερωθείτε για τα τελευταία trends αυτού του τομέα, εμπνευστείτε, αλλά λάβετε σοβαρά υπόψη σας την παρατήρηση που έκανε η Θέη και μου την εξέφρασε σε κατ’ ιδίαν κουβέντα, η οποία είναι ότι η Ελληνική παρουσία ήταν δυναμική όμως χωρίς στρατηγική και χωρίς συνεργατικό πνεύμα. Ο κάθε εκθέτης μόνος του, ιδιαίτερα ανταγωνιστικός με τους υπόλοιπους Έλληνες εκθέτες και χωρίς συγκεκριμένο brand strategy να επιδεικνύει τη μοναδικότητα και την αυθεντικότητα του κάθε προϊόντος (εκτός από κάποιες εξαιρέσεις). Η δική μου παρατήρηση; Ακόμα οι Έλληνες επενδύουν στην τυχαιότητα και την προχειρότητα… και στον Αγροδιατροφικό Τομέα…
Γράφει η Θέη Ζερβάκη
Η έκθεση τροφίμων SIAL που γίνεται κάθε δύο χρόνια ολοκληρώθηκε στο τέλος Οκτωβρίου στο Παρίσι. Πάνω από 7.000 ήταν οι εκθέτες από 100 χώρες και με 400.000 προϊόντα. Είναι φυσικά αδύνατο να τα δει και να τα γευτεί όλα κανείς. Καινοτομία ήταν η λέξη που ακουγόταν στους διαδρόμους του εκθεσιακού χώρου. 2.189 προϊόντα συναγωνίστηκαν για μια θέση στη «σκάλα» της καινοτομίας, επιλέχθηκαν 552 εξ αυτών από τους εμπειρογνώμονες και 15 κέρδισαν το βραβείο καινοτομίας SIAL. Κάποιες από τις τάσεις που αναγνωρίστηκαν από τις εταιρείες XTC Trends και Kantar TNS, ήταν: Τα βασικά συστατικά στην καθημερινή ζωή, η καλύτερη διατροφή, η βιωσιμότητα στο φαγητό και στην παραγωγή του και η διασύνδεση στα τρόφιμα.
Τι μπορεί να δεις κανείς όμως μέσα στις πέντε μέρες που η έκθεση είναι ανοιχτή; Ιδού οι ανακαλύψεις μου:
Νεωτερισμός στο σωληνάριο
Μεγάλος ήταν ο αριθμός προϊόντων σε σωληνάριο. Εύκολα στη χρήση και στη μεταφορά και πιο αειφορικά κατασκευασμένα (με χρήση λιγότερων υλικών σε σχέση με τα κουτιά και τα μπουκάλια), τα σωληνάρια ήταν πανταχού παρόντα στην έκθεση. Όλοι γνωρίζουμε τον πόλτο ντομάτας στο σωληνάριο. Τώρα έχουμε πολτό λαχανικών, μελιού ακόμα και σοκολάτας τύπου μερέντας.
Η γαλλική εταιρεία Mets de Provence παρουσιάζει τη σειρά προϊότων Les Aides Culinaires en Tube, σωληνάρια με πάστα ελιάς, πάστα κρεμμυδιού και άλλα. Σε σωληνάριο είναι η σοκολάτα με φουντούκι που λέγεται Gianduioso από την Ιταλική εταιρεία Pastiglie Leone in Italy.
´Ενα ακόμα εξαιρετικό προϊόν είναι το Les Moulins A Champignons από την εταιρεία Sabarot, μια μίξη αποξηραμένων μανιταριών σε συσκευσία μορφής «μύλου» για άλεσμα, ίδιο μ’ αυτόν που χρησιμοποιείται για πιπέρι. Αυτό το προϊόν κέρδισε και το βραβείο καινοτομίας της SIAL.
Το προϊόν ChocoRoll από την εταιρεία Ornat Chocolate είναι μια σοκολάτα που αλείφεται σαν αποσμητικό!
Το κρέας από σόγια ανανεώνεται και τώρα είναι από όσπρια
Το αντικατάστατο του κρέατος είναι πια γεγονός για τους χορτοφάγους και τους flexetarians που τρώνε κρέας μερικές φορές την εβδομάδα αλλά όχι καθημερινά. Τώρα το «ψεύτικο» κρέας γίνεται από όσπρια μαζί με σπόρους και λαχανικά για περισσότερες πρωτεϊνες και φυτικές ίνες.
Μπριζόλες λαχανικών από την εταιρεία Ici&La που κέρδισε το βραβείο καινοτομίας της SIAL παρασκευάζονται με φακές, ρεβίθια και φασόλια και αποτελούν ένα 100% χορτοφαγικό γεύμα. Το Chef, από την εταιρεία Vitagermine/Vitabio, είναι επίσης ένα χορτοφαγικό και βιολογικό γεύμα που παρασκευάζεται με μίξη δημητριακών και οσπρίων και μαγειρεύεται σε δύο λέπτα. Τα ζυμαρικά εμφανίζονται χωρίς γλουτένη και με βάση τα όσπρια για περισσότερες πρωτεϊνες. Αντιπροσωπευτικά προϊόντα αυτής της κατηγορίας είναι τα Green Pea Penne, πένες από αρακά και φακές και τα Red Lentil Fusilli από την Pastificio Mennucci. Τα κίτρινα μακαρόνια από φακές, τα Yellow Lentils Spaghetti, είναι επίσης χωρίς γλουτένη και βιολογικά.
Τα φύκια έρχονται για καλά στο σούπερ μάρκετ
Μέχρι τώρα τα φύκια τα ξέραμε από τις ασιατικές χώρες. Τώρα πλέον έχουν έρθει στις ΗΠΑ, στην Ευρώπη και σε άλλες ηπείρους.
Το Mon Huile aux Algues είναι ένα λάδι από φύκια ανακατεμένο με ελαιόλαδο από την εταιρεία Croix et Nature. Ένα ακόμα προϊόν με βραβείο καινοτομίας SIAL είναι τα βιολογικά φύκια σε σακουλάκι για μαγείρεμα ή για σνακ με νόρι και θαλάσσια μακαρόνια από φύκια από την εταιρεία Bonta/Nuova Terra, Το Miss Algae Seaweed Salads είναι μικροσαλάτες με φύκια σε δύο γεύσεις, με σουσάμι και κάρι με τζίντζερ. Και ένα τελευταίο προϊόν που ξεχώρισε είναι οι ταλιατέλες με σπιρουλίνα, από την εταιρεία France’s Primeal, οι οποίες είναι πολύ πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά.
Καινοτομία στις πιο παραδοσιακές χώρες
Οι ασιατικές χώρες είναι οι υπ´ αριθμόν 1 χώρες στην καινοτομία. Ακολουθούν οι ΗΠΑ και στη συνέχεια κάποες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι μεσογειακές χώρες, γνωστές για την προσκόλλησή τους στην παράδοση, καινοτομούν λιγότερο μια που αγαπούν τα παραδοσικά τους προϊόντα και φαγητά. Επειδή όμως είναι δύσκολο να πουλήσεις σε μια τόσο ανταγωνιστική αγορά, η καινοτομία δεν είναι απλά επιλογή αλλά απαίτηση. Έτσι τα τελευταία χρόνια φαίνεται, έστω και αδρά, η προσπάθεια που κάνουν.
Η Ιταλία καινοτομεί οριζόντια με τα ζυμαρικά της, που τα γνωρίζει καλά και τα μετατρέπει σε ζυμαρικά χωρίς γλουτένη και ζυμαρικά με βάση τα όσπρια. Ακόμα και το περίφημο πανετόνε είναι πια διαθέσιμο χωρίς γλουτένη. Η Ισπανία, επικεντρώνεται στο ελαιόλαδο και δημιουργεί μια μαρμελάδα με ελαιόλαδο, την Extra Virgin Olive Oil Marmalade από την Oro καθώς επίσης και εξαιρετικές συσκευασίες για το ελαιόλαδο. Αυτή η μικρο-καινοτομία είναι αξιοσημείωτη γιατί προσελκύει καταναλωτές που αγαπούν τις σπεσιαλιτέ της χώρας αλλά ψάχνουν και για κάτι διαφορετικό.
Η Ελλάδα στη SIAL
Σημαντική και μεγάλη η παρουσία της Ελλάδας με μεγάλο αριθμό εκθετών και παραγωγών. Φυσικά ξεχώρισαν τα γαλακτομικά προϊόντα όπως και το ελαιόλαδο, δύο τομείς για τους οποίους η Ελλάδα φημίζεται ανά τον κόσμο. Η Ελλάδα καινοτομεί με ιδιαίτερη συσκευασία και αναμείξεις παραδοσιακών προϊόντων. Η ελληνική εταιρεία Polyphemus φέρνει τυρί φέτα με καρπούζι και λιναρόσπορο, κάτι που είναι διαφορετικό και ταυτόχρονα εύγευστο. Η Αροδάμα καινοτομεί με μια αλοιφή με μέλι και πάστα ελιάς. Η Όλυμπος με τη φέτα με βότανα και μπαχαρικά έτοιμη για ψήσιμο. Και μια κοινοπραξία τεσσάρων μικρών εταιρειών, η The Greek Gourmet Collection, που παράγουν λάδι, τσάι, μέλι και σταφίδες/μαρμελάδες από σταφίδες από τις εταιρείες Ladolea.gr, Oreanthi, The family Beez και The Golden Black αντίστοιχα.
Οι νεότερες εταιρείες καινοτομούν όχι μόνο στη σύλληψη της ιδέας για το νεωτεριστικό προϊόν αλλά επίσης και στη συσκευασία. Οι πιο παραδοσιακές ανανεώνουν κι αυτές τη συσκευασία τους για να τραβήξουν τους αγοραστές και τους υπεύθυνους εξαγωγών.
Πολλοί ήταν επίσης οι εκθέτες με αρτοπαρασκευάσματα, πίτες, κουλουράκια, μαρμελάδες, ξερά φρούτα και ξηρούς καρπούς.
Το παράδειγμα της Τουρκίας
Μία από τις μεγαλύτερες χώρες/εκθέτες ήταν η Τουρκία. Εκτός από τα δικά της μοναδικά προϊόντα, όπως για παράδειγμα οι ξηροί καρποί με πρώτα τα φουντούκια, μια που είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο σε παραγωγή φουντουκιών, τα ξερά φρούτα, τα γαλακτομικά και το γιαούρτι και πάνω απ’ όλα τα γλυκίσματα. Η Τουρκία που φημίζεται στη παγκόσμια αγορά για τα γλυκά και τα επιδόρπιά της πέρασε στο επόμενο επίπεδο. Η ένωση ζαχαροπλαστών που είχε το δικό της εκθεσιακό χώρο στη SIAL, έκανε καθημερινά σεμινάρια παρασκευής γλυκών και γλυκισμάτων όπως για παράδειγμα, γλειφιτζούρια και καραμέλες δείχνοντας έτσι στους επισκέπτες το πόσο οργανωμένη είναι και την “τεχνογνωσία” της στη συγκεκριμένη κατηγορία. Παράλληλα, το δωρεάν περιοδικό της Ένωσης Προώθησης Τουρκικών Γλυκών–Delightland είναι πραγματικά καταπληκτικό, αφού όλα τα άρθρα παρουσιάζουν το ιστορικό των γλυκών της από τον μπακλαβά μέχρι το λουκούμι. Κάτι παρόμοιο έκανε και η Κορέα μοιράζοντας δωρέαν βιβλιαράκια με συνταγές και με μια σύντομη παρουσίασης της κουζίνας της. Παράδειγμα προς μίμηση και προς τις άλλες χώρες αυτές οι πρωτοβουλίες που δείχνουν ότι οι ενώσεις και οι εκθέτες ενδιαφέρονται να πληροφορήσουν τους εμπορικούς αντιπροσώπους για τις ιδιαιτερότητες της χώρας τους.
Συμπέρασμα
Και μόνο να περπατήσει κανείς όλη την έκθεση χρειάζεται πέντες μέρες, πόσο μάλλον να δοκιμάσει τα πάντα και να μιλήσει σε όλους. Πάντως, και μ’ ένα περίπατο-που είναι κουραστικός, δεν το κρύβω-μπορεί να μυρίσει το νεωτερισμό, τις νέες ιδέες, τις τάσεις και την εκκεντρικότητα κάποιων παραγωγών. Καθώς εξελίσσονται η γεύση και οι απαιτήσεις των καταναλωτών, σε δύο χρόνια θα δούμε τι έμεινε και τι έφυγε από τα ράφια των σούπερ μάρκετ.