Workshop:
Ένα βιωματικό εργαστήριο «ξεβολέματος» των ασυνείδητων προκαταλήψεων στο σχεδιασμό εμπειριών με «εργαλείο» τη δημιουργικότητα!
Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, καλούμαστε να μην σχεδιάζουμε προϊόντα και υπηρεσίες αλλά εμπειρίες. Εμπειρίες που προσφέρουν αξία σε εμάς, στους συνανθρώπους μας και στον πλανήτη που μας φιλοξενεί.
Ένα μεγάλο εμπόδιο στο να είμαστε δημιουργικοί κατά το σχεδιασμό εμπειριών που έχουν αληθινό νόημα και βασίζονται στη λήψη λογικών αποφάσεων είναι οι ασυνείδητες προκαταλήψεις μας και οι παγιωμένες αντιλήψεις μας. Αυτά τα στερεότυπα επηρεάζουν με ασυνείδητο τρόπο, και θετικά αλλά πολλές φορές πολύ αρνητικά, τις δράσεις μας, τις αποφάσεις μας και το πώς κατανοούμε το εσωτερικό και εξωτερικό μας περιβάλλον. Αυτές οι παγιωμένες αντιλήψεις μας είναι που συμβάλλουν πολλές φορές και στη δημιουργία αυτών καθ’ αυτών των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε είτε σε προσωπικό είτε σε επαγγελματικό επίπεδο, είτε σε παγκόσμιο επίπεδο.
Το «πάντρεμα» του Design Thinking με την απόκτηση επίγνωσης των ασυνείδητων προκαταλήψεων μπορεί να δώσει τη λύση στο σχεδιασμό εμπειριών που προσφέρουν πραγματικά οφέλη στην κοινωνία και στον πλανήτη μας!
Σκοπός & Θεματολογία του Εργαστηρίου
Αν θέλετε λοιπόν να γίνεται αποτελεσματικά δημιουργικοί και να σχεδιάζετε εμπειρίες που δίνουν λύσεις σε αληθινά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα και η γη νικώντας τις παγιωμένες αντιλήψεις σας, και παράλληλα να μάθετε και πώς μπορεί η ίδια η Φύση να σας βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση, δεν έχετε πάρα να συμμετέχετε σ’ αυτό το βιωματικό εργαστήριο και να δουλέψουμε όλοι μαζί στις παρακάτω θεματικές ενότητες που θα σας βοηθήσουν να:
- Μάθετε να σχεδιάζετε εμπειρίες-προϊόντα, υπηρεσίες, διαδικασίες-που λύνουν πραγματικά προβλήματα και προσφέρουν αληθινή αξία στον κόσμο
- Κατανοήσετε τι είναι οι ασυνείδητες προκαταλήψεις, πώς αυτές μπλοκάρουν τη δημιουργική διαδικασία και την ανθρωποκεντρική αειφορική προσέγγιση στο σχεδιασμό εμπειριών και πώς μπορείτε να τις αναγνωρίσετε δημιουργώντας ένα πρωτότυπο, αλλά και να τις νικήσετε, πάντα με στόχο τη θετική αλλαγή
- Εξοικειωθείτε με την απαγωγική συλλογιστική
- Γνωριστείτε με το Design Thinking και τις διαδικασίες παραγωγής αποτελεσματικών ιδεών για σχεδιασμό εμπειριών με νόημα κάνοντας χρήση «εργαλείων» όπως το Journey Map (Χάρτης Ταξιδιού Εμπειρίας Πελάτη), τη «Δύναμη των 10», τη «Δήλωση Θέσης», τη δημιουργία πρωτότυπων user-driven και πολλών άλλων
- Αυξήσετε τη δημιουργικότητά σας προς τη σωστή κατεύθυνση, προς την κατεύθυνση της άμεσης θετικής δράσης και της ευελιξίας
- Κατανοήσετε ότι είστε δημιουργικά όντα παρά τις ασυνείδητες προκαταλήψεις που μπορεί να υφίστανται και να αποκτήσετε εμπιστοσύνη στη δημιουργική σας ικανότητα
- Νιώθετε άνετα όταν δουλεύετε συνεργατικά και να είστε αποτελεσματικά μέλη πολυποίκιλων ομάδων
- Αυξήστε την ενσυναίσθησή σας τόσο για τους άλλους όσο και για τον πλανήτη Γη
- Γνωριστείτε με «εργαλεία» της Φύσης, τα οποία μπορούν να ενισχύσουν τη δημιουργικότητά σας και να σας κάνουν να είστε πιο συνειδητοί
Απευθύνεται
Το βιωματικό αυτό εργαστήριο απευθύνεται σε όλους τους ανθρώπους που θέλουν να σχεδιάσουν εμπειρίες με αληθινή αξία για τον κόσμο με βάση τις ιδέες τους, νικώντας τις ασυνείδητες προκαταλήψεις τους και εμπιστευόμενοι τη δημιουργικότητά τους.
Είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό για επιχειρήσεις που θέλουν να ανταποκρίνονται άμεσα, δυναμικά, αειφορικά και με ευελιξία στις παγκόσμιες προκλήσεις της αγοράς.
Διάρκεια
Το βιωματικό αυτό εργαστήριο έχει συνολική διάρκεια 8 ώρες.
Η ώρα έναρξης είναι 9:00 και η ώρα λήξης είναι 16:30.
Επίσης, μπορεί να σχεδιαστεί έτσι ώστε να προσαρμοστεί στις ιδιαίτερες ανάγκες επιχειρήσεων και άλλων οργανισμών, όπως και σε ομάδες ανθρώπων που θέλουν να κάνουν τη διαφορά στην εποχή της Δημιουργικής Οικονομίας, του Sharing Economy και της Οικονομίας του «Λουκουμά».
Πληροφορίες:
Κα Δήμητρα Ζερβάκη, dimitra@dimitrazervaki.com
Οι Μετα-καινοτομίες του Εργαστηρίου
Συμβολή στο Ευ Ζην
Στο πλαίσιο του εργαστηρίου οι συμμετέχοντες εκτός από την ανάπτυξη των ήπιων και σκληρών δεξιοτήτων τους, θα έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν, με βιωματικό τρόπο, και γνώσεις που αφορούν το well-being τους. Γιατί, πολύ απλά, δεν μπορούμε να λειτουργούμε ευέλικτα και να μετα-καινοτομούμε, αν το σώμα και το πνεύμα μας δεν βρίσκονται σε ισορροπία. Και η Φύση μπορεί να μας προσφέρει πολλά σ’ αυτό το επίπεδο.
«Αντισυμβατικοί» Χώροι Διεξαγωγής
Το εργαστήριο δεν πρόκειται να υλοποιηθεί σε «γνωστούς» χώρους, όπως αίθουσες ξενοδοχείων ή εκπαιδευτικές αίθουσες, αλλά σε εναλλακτικούς χώρους όπως πολυχώρους, αίθουσες οινοποιείων κ.ά. γιατί πιστεύουμε στη δύναμη που κρύβει το «αντισυμβατικό» περιβάλλον μάθησης στη γνωσιακή διαδικασία.
Φυσικά, μπορεί να υλοποιηθεί και σε χώρους που μπορείτε να μας προτείνετε εσείς στις περιπτώσεις που πραγματοποιείται ενδοεταιρικά. Όμως, ακόμα και σ’ αυτήν την περίπτωση, διαμορφώνουμε το χώρο ανάλογα, ώστε να συμβάλλει αποφασιστικά στη μαθησιακή διαδικασία.
Μέθοδος Κατάρτισης
Το εργαστήριο θα υλοποιηθεί με χρήση του learning by doing, της αλληλεπίδρασης, των καλών πρακτικών της μη τυπικής μάθησης, του peer-to-peer learning και των ομαδικών δραστηριοτήτων. Κάθε θεματική ενότητα θα υποστηρίζεται από την παροχή θεωρητικής γνώσης, η οποία θα βασίζεται στις πιο πρόσφατες επιστημονικές ανακαλύψεις και θα παρέχεται με διαδραστικό/βιωματικό τρόπο.
Εισηγήτρια
Δήμητρα Ζερβάκη, ΕΜΒΑ, PMP, TTT
Η Δήμητρα, λειτουργώντας ως Entrepreneur αλλά και ως Business/Executive/Personal Coach, συμβουλεύει, εκπαιδεύει και μανατζάρει brands ώστε να βρουν το δικό τους Vantage Angle, τη δική τους ιδανική οπτική γωνία δράσης. Είναι κάτοχος πτυχίου Γεωπονίας (ΑΠΘ), μεταπτυχιακού διπλώματος Executive Master of Business Administration-ΕΜΒΑ, πιστοποίησης στη Διαχείριση Έργων (Project Manager Professional-PMP) και πιστοποίησης ως Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων (ΕΟΠΠΕΠ) και Εκπαιδεύτρια Εκπαιδευτών (Train the Trainers). Διαθέτει περισσότερα από 19 χρόνια εμπειρίας στην οργάνωση και στρατηγική ανάπτυξη οργανισμών και startup επιχειρήσεων, στην εκπόνηση και διαχείριση προγραμμάτων/έργων, στην εκπαίδευση ενηλίκων τόσο σε ήπιες όσο και σε σκληρές δεξιότητες και ικανότητες, στην ανάπτυξη νέων εφαρμογών/προϊόντων/υπηρεσιών, στην έρευνα αγοράς, στο marketing, στο business branding, personal/executive branding και στο storytelling (brand story), στην παρουσίαση ιδεών (Idea Pitching), στη διοίκηση τμήματος πολυμεσικών εφαρμογών, στην ανάπτυξη και διαχείριση ιστοσελίδων και blogs, σε θέματα αειφορίας και στη δημιουργία αειφορικών επιχειρήσεων, στην εφαρμοσμένη γεωπονική έρευνα και στην προστασία και αξιοποίηση της βιοποικιλότητας.