Workshop:

Πιστοποιημένος Ειδικός στο Γαστρονομικό Τουρισμό και στο Μάρκετινγκ

Ένα βιωματικό εργαστήριο που σας βοηθάει να σχεδιάζετε και να παρέχετε εξαιρετικές εμπειρίες γαστρονομικού τουρισμού!

Η γαστρονομία αποτελεί ουσιαστικά μία συμμετοχική εμπειρία που μυεί τους ανθρώπους σε μία άλλη κουλτούρα, σε διάφορους πολιτισμούς, μέσα από την ανάπτυξη σχέσεων με ανθρώπους και μέρη με πολύ δυνατή αίσθηση της ταυτότητάς τους. Η σύνδεση και η αλληλεπίδραση του πολιτισμού με τον τουρισμό αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες ανάπτυξης του τουρισμού στον 21ο αιώνα.

Η δημιουργία επιχειρήσεων που προσφέρουν αξέχαστες εμπειρίες στους γαστρονομικούς τουρίστες είναι πλέον μία αναγκαιότητα. Και επειδή οι επιχειρήσεις δεν υπάρχουν αν δεν υπάρχουν οι άνθρωποι που τις δημιουργούν και τις λειτουργούν, είναι απαραίτητη η ύπαρξη επαγγελματιών οι οποίοι είναι ειδικοί στο γαστρονομικό τουρισμό και στο μάρκετινγκ αυτού.

Σκοπός & Θεματολογία του Εργαστηρίου

Σκοπός αυτού του βιωματικού εργαστηρίου είναι να οδηγήσει τους συμμετέχοντες στην απόκτηση της πιστοποίησης ώστε να μπορούν να αποδείξουν σε εργοδότες του ιδιωτικού, δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, σε πελάτες αλλά και συνεργάτες, ότι κατέχουν όλες τις απαραίτητες γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες που τους καθιστούν επαρκείς, επιδέξιους και κατάλληλους να συμβάλλουν δυναμικά στο στρατηγικό σχεδιασμό, στην ανάπτυξη, στο μπράντιγκ (branding) και στο μάρκετινγκ (α) επιχειρήσεων και άλλων φορέων που ασχολούνται ή θέλουν να ασχοληθούν με το γαστρονομικό τουρισμό, (β) καινοτόμων γαστρονομικών υπηρεσιών και εμπειριών που απευθύνονται στην τοπική, περιφερειακή, εθνική αλλά και διεθνή αγορά, αλλά και (γ) στην υλοποίηση έργων (projects) που σχετίζονται με το γαστρονομικό τουρισμό.

Με την συμμετοχή τους σ’ αυτό το εργαστήριο ο κάθε συμμετέχοντας θα είναι σε θέση να:

  • Γνωρίζει τι σημαίνει γαστρονομικός τουρισμός, πώς αυτός συμβάλλει στην αειφορική ανάπτυξη ενός τόπου, ποιες είναι οι παγκόσμιες τάσεις στο πεδίο του γαστρονομικού τουρισμού και πώς σχετίζεται ο γαστρονομικός με τον πολιτιστικό τουρισμό
  • Αναγνωρίζει τους συμμετέχοντες στην αλυσίδα αξίας της βιομηχανίας του γαστρονομικού τουρισμού, τα προφίλ των γαστρονομικών τουριστών και το ρόλο του αγροδιατροφικού τομέα στο γαστρονομικό τουρισμό
  • Συμβάλλει δυναμικά στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας στη βιομηχανία του γαστρονομικού τουρισμού, γνωρίζοντας πώς να χρησιμοποιεί τα πιο σύγχρονα επιχειρηματικά εργαλεία και πώς να εφαρμόζει τις κατάλληλες στρατηγικές
  • Σχεδιάζει αειφορικά και αυθεντικά τουριστικά προϊόντα και ποιοτικές γαστρονομικές εμπειρίες
  • Δημιουργεί στρατηγικές και τακτικές μπράντιγκ και μάρκετινγκ βασισμένος στην πρόταση αξίας και στην ιστορία της μπράντας, με στόχο την ανάπτυξη του γαστρονομικού τουρισμού με χρήση και τις σύγχρονης τεχνολογίας-ψηφιακό μάρκετινγκ
  • Λειτουργεί σε οποιαδήποτε ομάδα σχεδιασμού, ανάπτυξης, υλοποίησης και προώθησης γαστρονομικών υπηρεσιών και εμπειριών.
  • Συμβάλλει αποφασιστικά στη χάραξη στρατηγικής φορέων του ιδιωτικού, του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα που ασχολούνται ή θέλουν να ασχοληθούν με το γαστρονομικό τουρισμό.
  • Συμβουλεύει επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται ήδη στον τομέα του τουρισμού, αλλά και επιχειρήσεις και θέλουν να εντάξουν στις δράσεις τους υπηρεσίες γαστρονομικού τουρισμού.
  • Κατανοεί θέματα που σχετίζονται με την πολιτική, την οικονομία, την αειφορία, τη βιωσιμότητα και την ποιότητα στο πεδίο του γαστρονομικού τουρισμού και έτσι να μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις γρήγορα και αποτελεσματικά στο επιχειρηματικό πεδίο.
  • Λειτουργήσει ως σύμβουλος επιχειρήσεων αναλαμβάνοντας το μπράντιγκ (branding) και το μάρκετινγκ τουριστικών υπηρεσιών και εμπειριών για λογαριασμό φορέων/οργανισμών/επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη βιομηχανία του τουρισμού ή σε βιομηχανίες που σχετίζονται με τον τουρισμό.
  • Αναπτύξει τη δική του επιχειρηματική πρωτοβουλία στη βιομηχανία του τουρισμού και ειδικότερα του γαστρονομικού, επιτυχώς.
Απευθύνεται

Το βιωματικό αυτό εργαστήριο απευθύνεται σε οποιονδήποτε θέλει να ξεκινήσει μία καριέρα στο πεδίο του Γαστρονομικού Τουρισμού, διότι η θεματολογία του προγράμματος καλύπτει όλους τους τομείς που σχετίζονται τόσο με το γαστρονομικό τουρισμό όσο και με ό,τι πιο σύγχρονο υφίσταται σήμερα στην επιστήμη του μπράντιγκ (branding) και του μάρκετινγκ, εφοδιάζοντας τον με όλες τις απαιτούμενες γνώσεις και πρακτικές δεξιότητες ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις υψηλές απαιτήσεις που υφίστανται στην τουριστική βιομηχανία. Απευθύνεται όμως και σε έμπειρους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στο γαστρονομικό τουρισμό ή/και σε τομείς που σχετίζονται άμεσα ή/και έμμεσα με αυτόν και σε επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στη βιομηχανία των εκδηλώσεων πάσης φύσεως όπως συνέδρια, ημερίδες, πολιτιστικές εκδηλώσεις κ.ά. που θέλουν να πιστοποιήσουν τις γνώσεις τους και την επαγγελματική τους εμπειρία, καθώς και να εξελιχθούν και να αναπτύξουν την καριέρα τους.

Είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού και θέλουν να ανταποκρίνονται άμεσα, δυναμικά, αειφορικά και με ευελιξία στις παγκόσμιες προκλήσεις της αγοράς.

Διάρκεια

Το βιωματικό αυτό εργαστήριο έχει συνολική διάρκεια 30 ώρες.

Επίσης, μπορεί να σχεδιαστεί έτσι ώστε να προσαρμοστεί στις ιδιαίτερες ανάγκες επιχειρήσεων και άλλων οργανισμών, όπως και σε ομάδες ανθρώπων που θέλουν να κάνουν τη διαφορά στην εποχή της Δημιουργικής Οικονομίας, του Sharing Economy και της Οικονομίας του «Λουκουμά».

Πληροφορίες:

Κα Δήμητρα Ζερβάκη, dimitra@dimitrazervaki.com

Οι Μετα-καινοτομίες του Εργαστηρίου

Συμβολή στο Ευ Ζην

Στο πλαίσιο του εργαστηρίου οι συμμετέχοντες εκτός από την ανάπτυξη των ήπιων και σκληρών δεξιοτήτων τους, θα έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν, με βιωματικό τρόπο, και γνώσεις που αφορούν το well-being τους. Γιατί, πολύ απλά, δεν μπορούμε να λειτουργούμε ευέλικτα και να μετα-καινοτομούμε, αν το σώμα και το πνεύμα μας δεν βρίσκονται σε ισορροπία. Και η Φύση μπορεί να μας προσφέρει πολλά σ’ αυτό το επίπεδο.

«Αντισυμβατικοί» Χώροι Διεξαγωγής

Το εργαστήριο δεν πρόκειται να υλοποιηθεί σε «γνωστούς» χώρους, όπως αίθουσες ξενοδοχείων ή εκπαιδευτικές αίθουσες, αλλά σε εναλλακτικούς χώρους όπως πολυχώρους, αίθουσες οινοποιείων κ.ά. γιατί πιστεύουμε στη δύναμη που κρύβει το «αντισυμβατικό» περιβάλλον μάθησης στη γνωσιακή διαδικασία.

Φυσικά, μπορεί να υλοποιηθεί και σε χώρους που μπορείτε να μας προτείνετε εσείς στις περιπτώσεις που πραγματοποιείται ενδοεταιρικά. Όμως, ακόμα και σ’ αυτήν την περίπτωση, διαμορφώνουμε το χώρο ανάλογα, ώστε να συμβάλλει αποφασιστικά στη μαθησιακή διαδικασία.

Μέθοδος Κατάρτισης

Το εργαστήριο θα υλοποιηθεί με χρήση του learning by doing, της αλληλεπίδρασης, των καλών πρακτικών της μη τυπικής μάθησης, του peer-to-peer learning και των ομαδικών δραστηριοτήτων. Κάθε θεματική ενότητα θα υποστηρίζεται από την παροχή θεωρητικής γνώσης, η οποία θα βασίζεται στις πιο πρόσφατες επιστημονικές ανακαλύψεις και θα παρέχεται με διαδραστικό/βιωματικό τρόπο.

Εισηγήτρια

Δήμητρα Ζερβάκη, ΕΜΒΑ, PMP, TTT

Η Δήμητρα, λειτουργώντας ως Entrepreneur αλλά και ως Business/Executive/Personal Coach, συμβουλεύει, εκπαιδεύει και μανατζάρει brands ώστε να βρουν το δικό τους Vantage Angle, τη δική τους ιδανική οπτική γωνία δράσης. Είναι κάτοχος πτυχίου Γεωπονίας (ΑΠΘ), μεταπτυχιακού διπλώματος Executive Master of Business Administration-ΕΜΒΑ, πιστοποίησης στη Διαχείριση Έργων (Project Manager Professional-PMP) και πιστοποίησης ως Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων (ΕΟΠΠΕΠ) και Εκπαιδεύτρια Εκπαιδευτών (Train the Trainers). Διαθέτει περισσότερα από 19 χρόνια εμπειρίας στην οργάνωση και στρατηγική ανάπτυξη οργανισμών και startup επιχειρήσεων, στην εκπόνηση και διαχείριση προγραμμάτων/έργων, στην εκπαίδευση ενηλίκων τόσο σε ήπιες όσο και σε σκληρές δεξιότητες και ικανότητες, στην ανάπτυξη νέων εφαρμογών/προϊόντων/υπηρεσιών, στην έρευνα αγοράς, στο marketing, στο business branding, personal/executive branding και στο storytelling (brand story), στην παρουσίαση ιδεών (Idea Pitching), στη διοίκηση τμήματος πολυμεσικών εφαρμογών, στην ανάπτυξη και διαχείριση ιστοσελίδων και blogs, σε θέματα αειφορίας και στη δημιουργία αειφορικών επιχειρήσεων, στην εφαρμοσμένη γεωπονική έρευνα και στην προστασία και αξιοποίηση της βιοποικιλότητας.