Πώς Μπορούμε να Προωθούμε τις Ιδέες μας Αποτελεσματικά;
Γερμανία, Δρέσδη, 10/10/2017. Πρώτη μέρα εκπαίδευσης σε θέματα επικοινωνίας και διάδοσης των ιδεών μας, των projects μας και των αποτελεσμάτων τους (κι αυτά είναι ιδέες που απλά έχουν αλλάξει μορφή) αλλά και αξιοποίησης αυτών. Ήμουν σίγουρη ότι τα περισσότερα από τα άτομα που συμμετείχαν και προερχόταν από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, δεν θα ήξεραν τη διαφορά μεταξύ των όρων επικοινωνία-communication, προώθηση-dissemination και αξιοποίηση-exploitation, όπως επίσης και τις έννοιες του marketing και του branding. Κάποιοι από αυτούς καλλιτέχνες, κάποιοι άλλοι ακτιβιστές, κάποιοι άλλοι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις ή οργανισμούς (diversified group! Αυτές οι ομάδες εκπαιδευόμενων έχουν πολύ ενδιαφέρον!) Κι έτσι είχα σχεδιάσει αρχικά να ασχοληθούμε με τη διασαφήνιση αυτών των όρων ώστε να μιλούμε την ίδια γλώσσα αλλά και για να κατανοήσουν οι συμμετέχοντες ότι όταν έρχεται η ώρα να βγάλουμε στον «αέρα» ό,τι κάνουμε, δεν είναι και τόσο εύκολο. Απαιτείται να γνωρίζουμε αλλά και να ακολουθούμε κάποιες διαδικασίες, τις οποίες τις φέρνουμε στα μέτρα μας ανάλογα με τις ανάγκες μας, ανάλογα με το target group στο οποίο απευθυνόμαστε, ανάλογα με την «αγορά» στην οποία δραστηριοποιούμαστε και φυσικά, πάντα με βάση το «Γιατί» υπάρχουμε.
Αποδείχθηκε λοιπόν ότι όλοι οι συμμετέχοντες είχαν μια πολύ συγκεχυμένη άποψη για τους όρους αυτούς. Καθώς προχωράει το training, όλοι αρχίζουν και κατανοούν τη δυσκολία του να επικοινωνείς αποτελεσματικά με το κοινό σου και προσπαθούν σε ομάδες να υλοποιήσουν διάφορες δραστηριότητες οι οποίες στο τέλος θα τους πρόσφεραν εκείνη τη βιωματική γνώση που χρειαζόταν για να ξεκινήσουν να προσπαθούν να εφαρμόζουν στην πράξη και στη δική τους πραγματικότητα τις διαδικασίες που θα τους βοηθούσαν να διασπείρουν το έργο τους.
Κατά τη διάρκεια της τρίτης από τις πέντε μέρες του training, και ενώ προσπαθούσαν να μπούνε στο νόημα και να καταλάβουν τα βήματα για να αναπτύξουν ένα communication & dissemination plan, ένας από τους συμμετέχοντες με ρώτησε πότε θα μιλήσουμε για το πώς πρέπει να ποστάρουμε στα social media και ειδικά στο Facebook.
Δεν μπορώ να πω ότι απόρησα με την ερώτηση. Ήταν από τις αναμενόμενες. Αυτή η ερώτηση καταδεικνύει μία πραγματικότητα που υφίσταται και η οποία σχετίζεται με το πώς λειτουργούν οι περισσότεροι άνθρωποι ανά τον κόσμο. Θέλουν να φτάσουν στο τέλος, θέλουν να έχουν αποτελέσματα, χωρίς να έχουν μάθει πώς να φτάνουν εκεί. Είναι σαν ένα μωρό που ξεκινάει να μπουσουλάει να θέλει αμέσως να αρχίσει να τρέχει κατοστάρι. Ο συγκεκριμένος συμμετέχοντας δεν μπορούσε να μου απαντήσει στην απλή (όχι και τόσο πάντα…) ερώτηση γιατί υπάρχει η οργάνωση στην οποία δουλεύει. Δεν ήξερε να μου απαντήσει ποιοι είναι οι άνθρωποι για τους οποίους πασχίζουν να παράξουν αξία. Δεν ήξερε φυσικά τη διαφορά μεταξύ του marketing και του communication. Όμως ήθελε να μάθει αμέσως πώς να ποστάρει τη δουλειά που κάνει στα social media. Αυτό είναι αδύνατο!
Οι περισσότερες επιχειρήσεις/οργανισμοί/άνθρωποι πιστεύουν ότι αν βάλουν μία διαφήμιση με 20 ευρώ στο Facebook ή αναρτήσουν μία φωτογραφία ή/και ένα βίντεο τη «σωστή» ώρα και τη «σωστή» μέρα, θα γίνουν γνωστοί, θα πάρουν πολλά likes και θα καταφέρουν να «πουλήσουν» τη δουλειά τους. Όμως τα πράγματα δεν είναι έτσι. Γι’ αυτό και άλλωστε στο τέλος αποτυγχάνουν και φυσικά το φταίξιμο το ρίχνουν σε οτιδήποτε άλλο εκτός από τους ίδιους.
Οι 6 βασικές ερωτήσεις προς τον εαυτό μας
Αν θέλετε λοιπόν τα projects σας να έχουν πραγματικό θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία, να προσφέρουν αληθινή αξία σε εκείνους που την έχουν πραγματικά ανάγκη και τελικά να αναρτάτε στα social media αυτό που πρέπει, όταν πρέπει και όπως πρέπει, θα πρέπει πρώτα να μπορείτε να απαντάτε στα ακόλουθα ερωτήματα:
- Ξέρω το «Γιατί» της ιδέας μου, του project μου; Ξέρω για ποιο λόγο το αναπτύσσω και το υλοποιώ;
- Μπορώ να μεταφράσω το «Γιατί» μου σε στρατηγικούς στόχους; Ποιοι είναι δηλαδή οι επιμέρους σκοποί της ιδέας μου, του project μου;
- Έχω ξεκαθαρίσει ποιο είναι το κοινό (μπορεί να είναι παραπάνω από ένα) στο οποίο απευθύνομαι; Έχω αναπτύξει το προφίλ του;
- Είμαι σε θέση να καταγράψω τους SMART στόχους μου, ποια αλλαγή δηλαδή θέλω να καταφέρω στη συμπεριφορά του συγκεκριμένου κοινού ή τι όφελος θέλω να του προσφέρω;
- Μπορώ να επιλέξω εκείνες τις στρατηγικές marketing που θα με οδηγήσουν στο να υλοποιήσω τους SMART στόχους μου;
- Έχω διαμορφώσει ένα ξεκάθαρο μήνυμα για το κοινό μου;
Αν λοιπόν μπορείτε να απαντήσετε στις προαναφερόμενες ερωτήσεις, τότε μπορείτε να προχωρήσετε στην επιλογή συγκεκριμένων καναλιών επικοινωνίας και τακτικών. Και εδώ βρίσκεται η απάντηση στην ερώτηση για το πώς, τι και πότε πρέπει να ποστάρουμε στα social media. Με άλλα λόγια… Αυτό το κομμάτι αποτελεί ένα άλλο training που μπορεί να διαρκέσει και περισσότερο από πέντε μέρες!
Και φυσικά δεν τελειώνουν εδώ τα «βάσανα»!
Το να επικοινωνείς αποτελεσματικά με το κοινό σου απαιτεί συνέπεια, σεβασμό αλλά και αυθεντικότητα. Κι όλα αυτά μαζί μπορούν να υπάρξουν μόνο αν υπάρχει από πίσω ένα σχέδιο διαχείρισης του όλου communication & dissemination project. Θα πρέπει να υπάρχει ο κατάλληλος χρονοπρογραμματισμός, να είναι γνωστός ο προϋπολογισμός του έργου μας και να είναι ξεκάθαροι οι ρόλοι των ατόμων που συμμετέχουν και υλοποιούν το project.
Και τέλος, αυτό που σπάνια συμβαίνει αλλά είναι και αυτό που κάνει τη διαφορά είναι η αξιολόγηση του τι κάναμε, τι καταφέραμε και η καταγραφή των lessons-learned.
Συμπέρασμα
Σίγουρα στη ζωή δεν είναι τίποτα άσπρο-μαύρο. Ζούμε σε ένα σύμπαν που λειτουργεί με βάση την αυτοοργανούμενη κρισιμότητα και εξελισσόμαστε μέσα από τη διαδικασία trial and error. Πιστεύω ότι οι καλές πρακτικές και οι διαδικασίες υπάρχουν για να τις ανατρέπουμε ή/και για να τις προσαρμόζουμε στη δική μας περίπτωση, ανάλογα με το επίπεδο κατανόησής μας και τη γνώση που έχουμε αποκτήσει από τα λάθη μας ή απ’ ό,τι έχουμε πετύχει. Όμως για να ανατρέψουμε οτιδήποτε, πρέπει πρώτα να το γνωρίσουμε, να το χρησιμοποιήσουμε, να δούμε τι μέρος αυτού «δουλεύει» καλά για μας ή όχι και μετά να προχωρήσουμε στη διαμόρφωση των νέων δικών μας best practices.
Αν θέλετε λοιπόν να έχει πραγματικό νόημα αυτό που κάνετε-και έχει πραγματικό νόημα όταν «αγγίζει» τις ζωές των άλλων ανθρώπων-τότε ξεκινήστε πρώτα μπουσουλώντας, μετά δοκιμάστε να κάνετε μικρά αλλά σταθερά βήματα και στη συνέχει γίνετε speed junkies!
Δήμητρα Ζερβάκη, EMBA, PMP, TTT
Photo by Toa Heftiba on Unsplash