Πώς Μπορείτε να Διαμορφώσετε το Επαγγελματικό σας Brand-Μέρος ΙΙ
Στο άρθρο με τίτλο «Πώς Μπορείτε να Διαμορφώσετε το Επαγγελματικό σας Brand-Μέρος Ι» είδαμε πώς πρέπει να ξεκινήσετε τη διαδικασία του χτισίματος του επαγγελματικού σας Brand. Δηλαδή πώς να βρείτε τα ταλέντα σας, τις αξίες σας και το Why σας, το Γιατί σας.
Σ’ αυτό το άρθρο θα συνεχίσουμε με τη δεύτερη φάση του project μας που σχετίζεται με το πώς μπορείτε να βρείτε το «How» σας, το «Πώς» σας και το «What» σας, το «Τι» σας.
Βρισκόμαστε στη φάση που ο σπόρος, εμείς δηλαδή, έχουμε αρχίσει να βλαστάνουμε και να δημιουργούμε δυνατές ρίζες ικανές να μας στηρίξουν και να μας θρέψουν ώστε να αναπτυχθούμε και να γίνουμε ένα εύρωστο δένδρο. Για να καταφέρουμε όμως να αναπτυχθούμε, να εξελιχθούμε, πρέπει να τρεφόμαστε από το έδαφος με όλα τα απαραίτητα στοιχεία και θα πρέπει να υφίσταται η απαραίτητη υγρασία, το νερό αλλά και ο ήλιος που θα μας βοηθήσει να φωτοσυνθέτουμε.
Με το «How»-«Πώς» εκφράζουμε το «Γιατί» μας
Το νερό, ο ήλιος και τα στοιχεία του εδάφους είναι όλα αυτά που γνωρίζουμε, οι γνώσεις μας αλλά και οι εμπειρίες μας. Είναι κι αυτά που πρέπει να μάθουμε και να βιώσουμε για να εξελιχθούμε.
Σ’ αυτή τη φάση λοιπόν πρέπει να ενώσουμε τα dots μας. Γι’ αυτό παίρνουμε ένα μεγάλο χαρτί και αρχίζουμε και γράφουμε με βάση την τυχαιότητα τα πτυχία και τις πιστοποιήσεις που έχουμε αποκτήσει, τις βιωματικές μας γνώσεις μέσα από την επαγγελματική αλλά και την προσωπική μας εμπειρία. Όπως τα έχουμε μπροστά μας προσπαθούμε να ενοποιήσουμε ό,τι ξέρουμε, ό,τι γνωρίζουμε καλά.
Στη συνέχεια παίρνουμε ένα άλλο φύλλο χαρτί και καταγράφουμε όλα όσα θέλουμε να κάνουμε στη ζωή μας, τις ανάγκες μας, τις επιθυμίες μας.
Συνδυάζοντας το τι έχουμε στα χέρια μας (τα ενωμένα dots μας) και τη λίστα των επιθυμιών μας μπορούμε να καταλήξουμε τελικά σε μία σειρά από προσωπικά sub-projects, υποέργα, τα οποία θα μας βοηθήσουν να εκφράσουμε το Why μας, θα μας βοηθήσουν να εκφράσουμε τις ιδέες μας. Κι αν θέλετε να ανακαλύψετε σε ποια πεδία χρειάζεστε βελτίωση δεν έχετε παρά να κατεβάσετε το δωρεάν EBook «Το Ταξίδι της Ιδέας σας» όπου εκεί θα βρείτε 29 ερωτήσεις που θα σας βοηθήσουν να τεστάρετε τις ικανότητές σας στη διαχείριση ιδέας. Θα σας βοηθήσει να βρείτε τα δυνατά και αδύνατα σημεία σας!
Όμως για να είναι εφικτή η υλοποίηση αυτών των υποέργων θα πρέπει να αναπτύξουμε κι ένα Σχέδιο Δράσης, το οποίο θα απαντάει στις ερωτήσεις:
- Τι είναι αυτό που θέλουμε να επιτύχουμε;
- Πότε;
- Με ποιον;
- Πώς;
Αυτό το Σχέδιο Δράσης θα μας βοηθήσει να μην χάσουμε το δρόμο, την κατεύθυνση γιατί εμείς οι άνθρωποι είμαστε ικανοί να τα παρατήσουμε με την πρώτη δυσκολία ή να αλλάξουμε μονοπάτι αν υπάρχουν πολλοί περισπασμοί. Αυτό το Σχέδιο Δράσης λοιπόν μας κρατάει focused, εστιασμένους.
Προσοχή όμως! Δεν θα πρέπει να είμαστε και πάρα πολύ εστιασμένοι ώστε τελικά να τυφλωθούμε. Διαβάστε τι μπορείτε να πάθετε αν έχετε υπερβολική προσκόλληση στους στόχους σας στο άρθρο «Goalodicy vs. Branding & Storytelling: η παγίδα που πρέπει να αποφεύγουμε για να χτίσουμε brands που μιλούν στις καρδιές των ανθρώπων»
Το παραδοτέο αυτής της φάσης του project μας; Μία μικρή παράγραφος η οποία θα λέει τι κάνουμε, με τι ασχολούμαστε αλλά με βάση το «Πώς» το κάνουμε, χωρίς αναφορά στα soft & hard skills μας.
Η δική μου παράγραφος: «Τα βασικά προσόντα της Δήμητρας προκύπτουν μέσα από την αλληλοσυσχέτιση των Περιβαλλοντικών Επιστημών, της Τεχνολογίας της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας, της τέχνης της Διαχείρισης Έργων και Διοίκησης Επιχειρήσεων και της τέχνης του Branding και της Αφήγησης Ιστοριών τα οποία παρέχουν μία ενοποιημένη Πρόταση Αξίας σε οργανισμούς, επιχειρηματίες και ιδιώτες.
Το «What»-«Τι» είναι η Πρόταση Αξίας μας
Αυτή η παράγραφος όμως μιλάει για τα προσόντα μας, για τα εργαλεία που έχουμε στα χέρια μας για να υλοποιήσουμε το «Γιατί» μας.
Αυτό όμως που απαντάει στην ερώτηση: «Τι κάνεις; Με τι ασχολείσαι;» δεν είναι αυτή η παράγραφος.
Το «Τι» μας είναι το προϊόν, υλικό ή άυλο (υπηρεσία), που προσφέρουμε στον κόσμο. Τις περισσότερες φορές οι άνθρωποι στην προαναφερόμενη ερώτηση απαντούν ως εξής: «Είμαι Γεωπόνος, Διαχειρίστρια Έργων, με μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Επιχειρήσεων και τώρα εργάζομαι ως σύμβουλος».
Εμένα μία τέτοια απάντηση δεν μου λέει απολύτως τίποτα! Γιατί να συνεργαστώ με ένα άτομο που απαντάει μ’ αυτόν τον τρόπο; Τι θα κερδίσω;
Γι’ αυτό λοιπόν το «Τι» μας θα πρέπει να το εκφράζουμε με τη μορφή μιας Πρότασης Αξίας. Δηλαδή με έναν τρόπο που ο άνθρωπος που μας ρωτάει θα καταλάβει τα οφέλη που θα έχει αν δουλέψει μαζί μας.
Το δικό μου «Τι» είναι το ακόλουθο:
«Η Δήμητρα, λειτουργώντας ως General Manager & Business Coach, συμβουλεύει, εκπαιδεύει και μανατζάρει brands ώστε να βρουν το δικό τους VANTAGE ANGLE, τη δική τους ιδανική οπτική γωνία δράσης. Να ανακαλύψουν τα δυνατά τους σημεία, να επανενωθούν με τη Φύση και μέσω του INTEGRATION να δημιουργήσουν ένα αποτελεσματικό BUSINESS & PERSONAL MODUS OPERANDI!»
Μ’ αυτόν τον τρόπο θα δώσω στον άνθρωπο που έχω απέναντί μου, είτε πρόκειται για κάποιον δυνητικό πελάτη μου, ή εργοδότη μου ή συνεργάτη μου, να κατανοήσει τι αξία μπορώ να του προσφέρω. Γιατί να επιλέξει εμένα κι όχι κάποιον άλλον που έχει ακριβώς τα ίδια hard skills με μένα.
Επίσης με μία Πρόταση Αξίας «προκαλείτε» τον άνθρωπο που έχετε απέναντί σας να ανοίξει κουβέντα μαζί σας. Να θέλει να μάθει περισσότερα για εσάς. Και τότε ναι! Μπορείτε να μιλήσετε για τα πτυχία σας, για τη δουλειά που κάνετε τώρα και για πολλά άλλα!
Τα Επόμενα Βήματα: Marketing & Idea Pitching
Το branding του εαυτού μας είναι όπως είπαμε ένα project το οποίο έχει διάφορα υποέργα και δράσεις. Αφού λοιπόν δουλέψουμε κι καταλήξουμε ποιο είναι το «Γιατί-Πώς-Τι» μας θα πρέπει να διαδώσουμε στον κόσμο ποιοι είμαστε! Να κάνουμε δηλαδή το Idea Pitching, την παρουσίαση των Ιδεών μας (ιδέες είναι τα πάντα!)
Και πώς μπορούμε να το κάνουμε αυτό; Υπάρχουν πολλές τακτικές τις οποίες μας τις προσφέρει το marketing έτσι ώστε να είμαστε αποτελεσματικοί στην προώθηση του εαυτού μας.
Μπορούμε να δημιουργήσουμε μία προσωπική ιστοσελίδα ή ένα προσωπικό blog μέσω του οποίου θα εκφράζουμε ποιοι είμαστε. Μπορούμε μέσω e-mails και newsletters να προωθούμε τον εαυτό μας και όλα όσα μας εκφράζουν. Η παρουσία μας στα Κοινωνικά Δίκτυα-Social Media είναι must! Όμως κι εδώ θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για το πώς πλασάρουμε τον εαυτό μας και τι εικόνα βγάζουμε προς τα έξω. Η ομπρέλα όλων όσων προαναφέρθηκαν και ο βασικός σκοπός είναι να δικτυωθούμε!
Η δικτύωση και οι συνέργειες είναι αυτές που θα μας βοηθήσουν να δείξουμε ποιοι είμαστε και τι μπορούμε να προσφέρουμε στον κόσμο!
Με άλλα λόγια… η βιοσυνεργατική σε όλα τα επίπεδα είναι το μέλλον!
Τέλος, αυτό που πρέπει να βάλουμε καλά στο μυαλό μας και στην καρδιά μας είναι ότι…
για να αναπτύξουμε ένα δυνατό επαγγελματικό brand θα πρέπει να δουλέψουμε σκληρά, αλλά και με fun. Θα πρέπει να εμπιστευόμαστε τη διαίσθησή μας. Θα πρέπει να βρισκόμαστε σε μία αέναη φάση εξέλιξης. Γιατί μόνο έτσι μπορούμε να είμαστε πραγματικά αυθεντικοί και μοναδικοί!
Δήμητρα Ζερβάκη, EMBA, PMP, TTT
Δήμητρα Ζερβάκη, EMBA, PMP, TTT
Πηγές:
John Purkiss & David Rouston-Lee, 2012. Χτίσε το Όνομά σου. Εκδόσεις Rosili
Photo Credit: http://pixshark.com/tallest-tree-in-the-world-hyperion.htm