Οι “Εναλλακτικοί” της Πόλης και οι “Εναλλακτικοί” του Χωριού. Υπάρχει Πράγματι Αυτός ο Διαχωρισμός;
Έρχομαι συνεχώς σε επαφή ή/και παρακολουθώ διαδικτυακά ανθρώπους οι οποίοι είναι πραγματικά ταγμένοι στο να αλλάξουν τον κόσμο. Και φυσικά επειδή πιστεύω ότι ο κόσμος δεν μπορεί να αλλάξει με μιας ή/και μαζικά, απαιτείται καταρχήν από τον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά να γίνει συνειδητός, να εφαρμόσει στον εαυτό του και στις δράσεις του αυτές τις αλλαγές που θέλει να δει στον κόσμο και παράλληλα με όση δύναμη και ό,τι μέσο έχει διαθέσιμο να διαδώσει τις applied ιδέες του.
Υπάρχουν πλέον αρκετοί άνθρωποι που εγκαταλείπουν τα αστικά κέντρα αφήνοντας πίσω τους τον καπιταλιστικό τρόπο ζωής και επιστρέφουν στο χωριό τους σε μία προσπάθειά τους να ζήσουν πιο «φυσικά», πιο εναλλακτικά. Γίνονται φυσικοί καλλιεργητές, ζούνε μέσα στη φύση και με τη φύση προσπαθώντας να βρουν και να τα βρουν με τον εαυτό τους, να ευθυγραμμιστούν με αυτό που βρίσκεται βαθιά μέσα τους ενώ παράλληλα προωθούν έναν νέο τρόπο ζωής αειφορικό που σέβεται τα οικοσυστήματα και αντιτίθεται στο σαθρό πολιτικο-οικονομικο-κοινωνικό σύστημα. Πολλοί απ’ αυτούς τους ανθρώπους έχουν και ενεργό ρόλο στα κοινά ή χρησιμοποιούν άλλα μέσα όπως τα blogs και τα κοινωνικά δίκτυα για να μεταδώσουν το δικό τους μήνυμα, για να δείξουν ότι υπάρχει και ένας άλλος τρόπος να ζήσουμε… μέσα στην αρμονία.
Όλους αυτούς τους ανθρώπους τους εκτιμώ, τους σέβομαι, τους ακούω και τους θαυμάζω για την απόφαση που πήραν να αλλάξουν άρδην τον τρόπο ζωής τους καθώς και γιατί πιστεύω ότι επιτελούν κοινωνικό έργο. Έχω αρκετούς φίλους από δαύτους και χαίρομαι πολύ γι’ αυτό! Μαθαίνω πολλά!
Όμως οφείλω να ομολογήσω ότι ενώ σε επίπεδο απόψεων και τελικού στόχου συμφωνώ απόλυτα μαζί τους δεν θα μπορούσα, τουλάχιστον ακόμη, να αλλάξω τόσο πολύ τη ζωή μου. Κι αυτό για πολλούς λόγους κάποιοι από τους οποίους είναι ότι δεν μου αρέσει να ασχολούμαι σε καθημερινό επίπεδο με τη γη, δεν νιώθω έτοιμη να αφήσω την πόλη και ό,τι μου παρέχει σε επίπεδο ευκαιριών, ευκολιών, ψυχαγωγίας και διασκέδασης αλλά και δεν είμαι έτοιμη να αφήσω τους φίλους μου. Φυσικά στην καθημερινότητά μου προσπαθώ με κάθε τρόπο μέσα από τις επιλογές μου, πχ. ως καταναλώτρια, να συμβάλλω όσο μπορώ στην επίλυση των πολλαπλών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα και όχι στην ενίσχυσή τους.
Όμως ο βασικότερος λόγος είναι ότι νιώθω ότι πρέπει από τη θέση που βρίσκομαι σήμερα να συμβάλλω με το δικό μου τρόπο στην αλλαγή προς μία πιο αειφορική κοινωνία, προς τη δημιουργία ενός αειφορικού «μετα-συστήματος».
Ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και ευτυχώς! Ο κάθε ένας από εμάς έχει ένα σκοπό στη ζωή του και μέσα από τα ταλέντα του και τις επιστημονικές και βιωματικές του γνώσεις μπορεί και πρέπει να προσφέρει στην κοινωνία και στον πλανήτη τις δικές του integrated (ενοποιημένες) ιδέες, υπηρεσίες.
Οι άνθρωποι που επιλέγουν την πιο «φυσική» ζωή «μιλούν» στην καρδιά και στο νου των ανθρώπων που είναι έτοιμοι εκείνη τη στιγμή να τους ακούσουν γιατί ουσιαστικά η ψυχή τους είναι ταγμένη σ’ αυτόν τον «εναλλακτικό» τρόπο ζωής.
Όμως υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που αγαπούν ό,τι έχουν χτίσει στις πόλεις που ζουν. Αγαπούν τις επιχειρήσεις τους γιατί τις βλέπουν σαν παιδιά που τα μεγάλωσαν με πολύ κόπο και ιδρώτα. Υπάρχουν και άνθρωποι στις πόλεις που έχουν πολύ καλές ιδέες οι οποίες μπορούν να προσφέρουν βιώσιμες λύσεις σε πολλαπλά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα οι κοινωνία μας. Κι αυτοί οι άνθρωποι μπορεί να είναι έτοιμοι να ακούσουν για την αειφορία και να θέλουν να εφαρμόσουν στις καθημερινές ατομικές ή επαγγελματικές τους δραστηριότητες projects που θα συμβάλλουν στην αλλαγή της τωρινής άρρωστης πραγματικότητας.
Σ’ αυτούς τους ανθρώπους λοιπόν απευθύνονται οι «εναλλακτικοί» της πόλης.
Ο καθένας ας αγωνίζεται από τη θέση που βρίσκεται απευθυνόμενος στο δικό του target-group με στόχο να ευαισθητοποιήσει όσο περισσότερο μπορεί τους ανθρώπους.
Η αλλαγή, όπως προείπα, δεν μπορεί να συμβεί μαζικά και μονομιάς. Αυτό μας έχει διδάξει η ιστορία. Ξεκινάει από το ατομικό επίπεδο, μεταφέρεται σε επίπεδο ομάδων και στη συνέχεια γίνεται συλλογική και πανανθρώπινη υπόθεση.
Ναι, χρησιμοποιώ πολλούς όρους business τους οποίους τους χρησιμοποιούν και οι επιχειρηματίες που έχουν σκοπό μόνο το κέρδος και δεν τους καίγεται καρφί για το αν καταστρέφουν τον πλανήτη. Ναι, μπορεί να θέλω να δουλέψω στον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων (FAO) ο οποίος ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για ό,τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή πάνω στη γη σε επίπεδο πείνας και φτώχειας.
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ανήκω σ’ εκείνη την πλευρά. Πολύ απλά σημαίνει ότι επιλέγω συνειδητά έναν άλλο δρόμο απ’ αυτόν της «φυσικής» ζωής μέσω του οποίου πιστεύω ότι μπορώ να συμβάλλω στη δημιουργία μιας πιο αειφορικής ζωής, ενός πιο αειφορικού πλανήτη.
Έτσι λοιπόν για μένα δεν υπάρχει διαχωρισμός… Εμείς οι «εναλλακτικοί» και οι άλλοι οι «εναλλακτικοί» γιατί πολύ απλά δεν μου αρέσουν ούτε οι διαχωρισμοί ούτε οι ταμπέλες (γι’ αυτό χρησιμοποιώ και τα εισαγωγικά). Ας κάνουμε focus στον σκοπό και στον στόχο!
Ο στόχος είναι ο ίδιος. Το μονοπάτι και τα εργαλεία απλά είναι διαφορετικά!
Αν αυτό το συνειδητοποιήσουμε όλοι όσοι θέλουμε πραγματικά να αλλάξουμε το σάπιο σύστημα τότε δεν μένει παρά να ανοιχτούμε ο ένας στον άλλο και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να δράσουμε συνεργιστικά, ο καθένας από το πόστο που επιλέγει να βρίσκεται και να αγωνίζεται!
Υ.Γ. Το παρόν άρθρο το έγραψα σε μία στιγμή που αναρωτιόμουν για διάφορα πράγματα κι αν τελικά έχω επιλέξει το «σωστό» δρόμο… Όσο για το τι εννοώ ακριβώς με τη λέξη «αειφορία» θα σας το εξηγήσω σε επόμενό μου άρθρο. Γιατί… υπάρχουν πολλές «εκδοχές» της αειφορίας.
Δήμητρα Ζερβάκη, ΕΜΒΑ, PMP, TTT
Photo credit: Buenos Aires Street Art. Source: http://arrestedmotion.com/2012/01/streets-blu-argentina-part-iii/