Η Επικέντρωση στο Λιγότερο
Τις τελευταίες μέρες υπάρχουν στο διαδίκτυο διάφορα άρθρα που παρουσιάζουν τις αλλαγές που προτίθεται να κάνει ο Mark Zuckerberg στον αλγόριθμο του news feed του Facebook. Ο στόχος είναι να δοθεί προτεραιότητα στα πιο «ανθρώπινα» posts. Στα posts που προέρχονται από φίλους και οικογένεια και όχι σ’ αυτά που προωθούνται από διαφημιστές ή/και επιχειρήσεις. Στα posts που προσφέρουν αληθινή αξία, όπως μου αρέσει να λέω, και προάγουν σχέσεις εμπιστοσύνης και όχι σε εκείνα τα οποία παίρνουν πολλά likes γιατί υπάρχει ένας μεγάλος μάρκετινγκ προϋπολογισμός από πίσω.
Το νούμερο που πρέπει να μας νοιάζει
Άρα δηλαδή, θα μπορούσαμε να πούμε, ότι αρχίζει και υπάρχει μία στροφή προς το νούμερο εκείνο που πρέπει να μας νοιάζει. Προς το νούμερο εκείνο των likes, των followers, των sharings, τα οποία έχουν πραγματικά νόημα και βασίζονται πρώτα απ’ όλα στην αυθεντικότητα και στην ειλικρίνεια. Περνούμε πλέον και «επίσημα» από την εποχή του Me-Marketing και του You-Marketing στην εποχή του We-Marketing. Ή, θα μπορούσα να πω, στην εποχή του παλιού καλού παραδοσιακού μάρκετινγκ, του ανθρώπινου μάρκετινγκ, όπου τα metrics και τα analytics έχουν άλλη σημασία και δεν στοχεύουν στα «μεγάλα» νούμερα, αλλά στα «μικρά» και ουσιαστικά. Όπου σημασία έχει ο άνθρωπος και όχι η τεχνολογία. Όπου μας νοιάζει η ποιότητα και όχι η «φτιαχτή» ποσότητα.
Η αφαίρεση
Επίσης, θα μπορούσαμε να πούμε, ότι υπάρχει μία στροφή προς την «αφαίρεση», που βασίζεται στις πραγματικές ανάγκες των ανθρώπων και όχι στο χειριστικό μάρκετινγκ. Υπάρχει μία στροφή στην παροχή πραγματικής αξίας δια της αφαιρετικής μεθόδου.
Η λέξη «αξία» συνδέεται με την «πρόσθεση.» Οι επιχειρήσεις ψάχνουν να βρουν τρόπους να προσφέρουν εμπειρίες στους ανθρώπους που θα τους παρέχουν περισσότερα με λιγότερα. Το γνωστό δηλαδή «Value for Money.» Σ’ αυτό το «περισσότερο» πολλές φορές χάνονται ή κρύβονται.
Φανταστείτε όμως να προσπαθούσαμε όλοι, ο καθένας από τη θέση που έχει, να προσφέρει αξία online ή/και offline, αφαιρώντας το «θόρυβο», αφαιρώντας τις «υπερπαραγωγές», αφαιρώντας το «στημένο» και το «δήθεν», αφαιρώντας ό,τι εμποδίζει την αληθινή, από καρδιάς επικοινωνία.
Η αφαίρεση βοηθάει στην προσωποποίηση, στην έκθεση της αλήθειας και προάγει τη δημιουργία ανθρώπινων και όχι «μηχανικών» σχέσεων που αξίζουν.
Τελικά…
Το λιτό και το απλό, που απευθύνεται στο νούμερο εκείνο των ανθρώπων που έχει «πρόσωπο», στους ανθρώπους που μπορούν να είναι οι πραγματικοί μας συνοδοιπόροι, μας δίνει τη δυνατότητα να παρέχουμε μετασχηματισμένες ιδέες σε εκείνους που μπορούμε να παρακινήσουμε, που μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά στη ζωή τους και έτσι τελικά να συμβάλλουμε στη θετική αλλαγή.
Γι’ αυτό…
Σπείρετε το «σπόρο» και καλλιεργήστε το «χωράφι» με γνώμονα το «λιγότερο.» Τότε μόνο μπορείτε να δρέψετε καρπούς που έχουν θετική επίδραση στην ανθρωπότητα και στον πλανήτη που τη φιλοξενεί! Κι αυτό μπορείτε να το επιτύχετε μόνο μέσω αειφορικών ιδεών, μεθόδων και δράσεων.
Δήμητρα Ζερβάκη, EMBA, PMP, TTT
Πηγές:
https://www.nytimes.com/2018/01/11/technology/facebook-news-feed.html?_r=0