Τι «Κέρδισα» Κατασκευάζοντας το Website μου
Το να δημιουργήσεις ένα website το οποίο προωθεί τη δουλειά σου, παρουσιάζει εσένα στον κόσμο, πουλάει τα προϊόντα/υπηρεσίες σου είναι ένα project. Ένα project το οποίο έχει συγκεκριμένο φυσικό αντικείμενο, συγκεκριμένο προϋπολογισμό και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
Ένα website εκφράζει τις ιδέες σου ή θα έλεγα τη βασική σου ιδέα για την ίδια τη ζωή. Άρα είναι ένα ταξίδι και έτσι θα πρέπει να ιδωθεί. Ένα ταξίδι που τα έχει όλα. Διασκέδαση, χαρά, λύπη, βιωματική γνώση, εκπαίδευση, απογοήτευση…
Όπως κάθε ταξίδι έτσι κι αυτό έχει μία αρχή και ένα τέλος, είναι μοναδικό και έχει ένα ή και περισσότερα παραδοτέα (γι’ αυτό άλλωστε είναι και ένα project).
Ένα από τα παραδοτέα του δικού μου project με τίτλο «Δημιουργία του Προσωπικού μου Website» ήταν και το Πλαίσιο Διαχείρισης Ιδέας. Οφείλω λοιπόν να σας παρουσιάσω τι «κέρδισα» από αυτό το project χρησιμοποιώντας αυτό το παραδοτέο. Χρησιμοποιώντας τις τέσσερις φάσεις αυτού του πλαισίου οι οποίες υφίστανται σε κάθε ταξίδι οποιασδήποτε ιδέας.
Η δική μου μικρή ιστορία
Πριν από περίπου ένα (1) χρόνο ένιωσα ώριμη και έτοιμη να δημιουργήσω το website μου το οποίο ουσιαστικά θα αντιπροσώπευε τη digital μορφή του εαυτού μου. Ως ελεύθερη επαγγελματίας που σέβεται τον εαυτό της και ζει στην εποχή της ICT έπρεπε κι εγώ να έχω ένα virtual χώρο για να προωθώ τη δουλειά μου. Το έβλεπα εντελώς τεχνοκρατικά το θέμα (όπως και οι περισσότεροι άνθρωποι άλλωστε).
Στην αρχή αποφάσισα να αναθέσω την κατασκευή του σε μία developer, φίλη και συνεργάτιδα, κι εγώ απλά να της δίνω το υλικό. Όμως λόγω του ότι λατρεύω τη σύγχρονη τεχνολογία και είμαι υπέρμαχος της λογικής trial & error ώστε να είναι εφικτό να προκύψει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, πήρα τελικά την απόφαση να το κατασκευάσω μόνη μου. Έκανα λοιπόν κάποια ιδιαίτερα μαθήματα με τη developer για να αποκτήσω γνώσεις οι οποίες θα συμπλήρωναν τις ήδη υπάρχουσες που είχα αποκτήσει λόγω εμπειρίας κατασκευής blogs και στα πολύ δύσκολα ζητούσα τη συνδρομή της.
Κι έτσι τώρα είμαι σε θέση να σας μεταφέρω τα lessons-learned αυτού του ταξιδιού που φυσικά ήταν κάτι περισσότερο από ένα τεχνοκρατικό project!
Key Takeaways
Πιστεύω ότι το πάντρεμα της σύγχρονης τεχνολογίας με ό,τι κουβαλάει ένας άνθρωπος μέσα του, είτε σε μορφή γνώσεων είτε σε μορφή συναισθημάτων, συμβάλει στην έκφραση και στην επαγγελματική και προσωπική ανάπτυξη και εξέλιξη. Κι αυτό το πάντρεμα μπορεί να υλοποιηθεί και μέσω της δημιουργίας ενός website.
Αυτό το ταξίδι, αυτό το project είναι σαν αυτο-ψυχοθεραπεία. Σε «αναγκάζει» να δεις τον εαυτό σου πιο καθαρά, σε βοηθάει να βελτιωθείς, να οριοθετηθείς, να κατανοήσεις ότι όλα είναι δυναμικά… Κι αυτό ισχύει και για την περίπτωση των προσωπικών websites αλλά και για την περίπτωση των εταιρικών. Άλλωστε και οι εταιρείες/επιχειρήσεις υπάρχουν γιατί υπάρχουν οι άνθρωποι που τις δημιουργούν!
Εν ολίγοις τι κέρδισα;
Έχτισα το self-brand μου… Έμαθα να μην αναζητώ πάντα την τελειότητα… Done is better than perfect!… Κατανόησα και αποδέχτηκα πλήρως τη λογική του Minimum Viable Product & του Minimum Viable Business.
Σας συστήνω ανεπιφύλακτα να το τολμήσετε!
Δήμητρα Ζερβάκη, EMBA, PMP, TTT
Photo credit: @ArchManStocker