Πώς Δύο “Καινοτόμοι” Μουσικοί Με Ενέπνευσαν!
Την προηγούμενη βδομάδα βρέθηκα σε ένα live δύο μουσικών, του Μιχάλη Βρέττα που παίζει βιολί και του Πάνου Παπάζογλου που παίζει ηλεκτρική κιθάρα, των οποίων είμαι fan. Τη δημιουργική αυτή συνεργασία τους, αυτό το Project όπως το αποκαλώ, το ονομάζουν «Underwater Chess».
Οι «Underwater Chess», η Μουσική τους & η Κβαντική Φυσική
Θα μπορούσα αναφερθώ σ’ αυτούς τους δύο μουσικούς με τις λέξεις «ντουέτο» ή «μίνι μπάντα» ή «μίνι συγκρότημα», όμως κατά την άποψή μου δεν θα απέδιδαν αυτοί οι όροι αυτό που είναι, αυτό το «ιδιαίτερο» και μοναδικό που βγάζουν ως παραδοτέο. Όμως η λέξη project εμπερικλείει ό,τι κάνουν, ό,τι δημιουργούν. Γιατί πολύ απλά κάθε τραγούδι τους είναι μοναδικό και ίσως να μην μπορεί κανείς να το ξανακούσει με τον ίδιο τρόπο γιατί συνεχώς αυτοσχεδιάζουν. Γιατί ο live αυτοσχεδιασμός για να είναι επιτυχημένος απαιτεί ταλέντο, ιδιαίτερες ικανότητες, ψυχή αλλά πάνω απ’ όλα απόλυτη συνέργεια.
Το είδος της μουσικής τους; Στα διάφορα μουσικά sites και στα social media καταγράφεται ως «ambient», «experimental», «electroacoustic», «improvising», «freestyle».
Αν όμως θα μου ζητιόταν να βάλω μία ταμπέλα στη μουσική που δημιουργούν αυτή θα έγραφε: «Αρμονικά Χαοτική, Κβαντική, Challenging, Ευφυής».
Για πολλούς ανθρώπους πιθανώς οι ήχοι που βγαίνουν από το βιολί και την κιθάρα, με τη βοήθεια και της σύγχρονης τεχνολογίας φυσικά, να μην τους ήταν γνώριμοι ή συμβατοί μ’ αυτό που έχουν μάθει να ακούν ή που έχουν μάθει να αποκαλούν «μουσική».
Όμως όταν κάθεσαι απέναντί τους και τους βλέπεις να παίζουν αντιλαμβάνεσαι πλήρως τι σημαίνει κβαντική φυσική. Νιώθεις και κατανοείς πώς μέσα από το φαινομενικό χάος προκύπτει η αρμονία όταν δύο ζωντανοί οργανισμοί συνεργάζονται άψογα μεταξύ τους. Καταλαβαίνεις πλήρως αυτό που πρεσβεύει η Επιγενετική, η Νέα Βιολογία της Συνεργασίας.
Και γιατί σας τα λέω όλα αυτά;
Γιατί πολύ απλά αυτοί οι δύο άνθρωποι, μέσα απ’ αυτό που δημιουργούν μας υπενθυμίζουν ποιοι είμαστε πραγματικά. Μιλούν στις ψυχές μας και μας ξυπνούν ένα κομμάτι της «φυσικής» αλήθειας μας η οποία είναι η πηγή της δημιουργικότητάς μας. Με άλλα λόγια.. μας εμπνέουν!
Βρέθηκαν λοιπόν εκεί με έναν συνεργάτη και πριν και μετά το live συζητήσαμε για κάποια projects που τρέχουμε και για άλλα που θέλουμε να τρέξουμε. Το «πριν» και το «μετά» διέφεραν. Η «μετά» συζήτησή μας ήταν πιο εμπνευσμένη, πιο ενοποιημένη και σαφώς πιο εμπλουτισμένη με νέες ιδέες και άρα περισσότερο διευρυμένη.
Και ο λόγος;
Γιατί πολύ απλά όχι μόνο οι «περίεργοι» ήχοι αλλά και εικόνα των δύο μουσικών να δημιουργούν «εξανάγκασαν» τους εγκεφάλους μας να κάνουν νέες συνάψεις. Επέτρεψαν στην καρδιά μας να νιώσει και να βγάλει αισθήσεις και συναισθήματα που συμβάλλουν στην προαγωγή της δημιουργικής σκέψης. Μας βοήθησαν υποσυνείδητα αλλά και συνειδητά να εκφραστούμε πιο δημιουργικά και πιο αποτελεσματικά.
Περιττό να σας πω ότι όσα ώρα τους άκουγα και τους έβλεπα εμπνεύστηκα και αυτό το άρθρο που έχετε μπροστά σας! (thanks Underwater Chess! 🙂 )
Γι’ αυτό λέω πάντα στους ανθρώπους με τους οποίους συνεργάζομαι…
Σήκω από την καρέκλα του γραφείου σου!
Φύγε μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή σου!
Κλείσε το YouTube όπου ακούς μουσική την ώρα που δουλεύεις!
Και… πάνε και δες νέους «καινοτόμους» μουσικούς που παράγουν «καινοτόμους» και πολλές φορές άγνωστους στα αυτιά μας ήχους!
Έτσι θα ανακαλύψεις κομμάτια του εαυτού σου τα οποία θα τα βάλεις και μέσα στη δουλειά σου αλλά και μέσα σε σένα τον ίδιο! Έτσι θα γίνεις πιο δημιουργικός! Έτσι θα εξελιχθείς σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής σου!
Τολμήστε λοιπόν «to play chess under the water»!!!
Ορίστε και μία digital γεύση από αυτούς τους δύο «καινοτόμους» μουσικούς έχοντας στο μυαλό σας βέβαια ότι το live είναι… αλλιώς!
Δήμητρα Ζερβάκη, ΕΜΒΑ, PMP, TTT